En kvinne ser ut gjennom knuste ruter etter sammenstøt i Donetsk. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpix

Ukraina hevder de stanset russisk invasjon

Ukrainske myndigheter sier de fredag stanset en russisk kolonne på grensen. De mener Russland forsøkte å sende militære styrker inn i landet, forkledd som humanitær hjelp.

– En enorm kolonne nærmet seg den ukrainske grensa, fulgt av russiske styrker og militærutstyr, sa Valerij Chalij ved president Petro Porosjenkos kontor sent fredag kveld.

Han sier kolonnen ble stanset på diplomatisk vis, uten å gå i detalj. Russiske myndigheter har lørdag formiddag ikke kommentert påstandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De skulle visstnok være en humanitær kolonne sendt etter avtale med Røde Kors i Ukraina. Det ser ut til at disse «fredsbevarende styrkene» ville ta seg inn for å starte en væpnet konflikt, sier Chalij.

Røde Kors sier at Russland har spurt dem om å igangsette en humanitær kolonne, men at det ikke har skjedd.

– Vi ser på muligheter for å hjelpe, men enhver handling fra vår side vil være upartisk, uavhengig og nøytral, sier Michel Masson, som leder Røde Kors' arbeid i Ukraina.

– Invasjon

Tidligere i uken tilbød Russland å sende humanitær bistand inn i Ukraina. Tilbudet kom etter at FNs sikkerhetsråd – på anmodning fra Russland – møttes for å diskutere Ukraina-krisen tirsdag.

USA sier internasjonal bistand til Ukraina må komme fra andre land enn Russland.

– En russisk inngripen i ukrainsk territorium, også under påskudd av en humanitær operasjon, vil være helt uakseptabelt, svært bekymringsfullt og vil bli sett på som en invasjon av Ukraina, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power fredag.

De siste dagene har det vært flere sammenstøt mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister i Donetsk-regionen øst i Ukraina. Lørdag formiddag opplyste Ukrainas forsvar at 13 ukrainske soldater er drept i kamper det siste døgnet.

Militærøvelse

Russland har den siste tiden holdt en stor militærøvelse i nærheten av grensen. Fredag kveld meldte Russlands forsvarsdepartement at øvelsen var avsluttet, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NATO hevdet onsdag at Russland hadde minst 20.000 soldater ved grensen. Organisasjonen fryktet at Russland ville bruke den ukrainske befolkningens lidelser som et påskudd for å gå inn i landet.

Les også
Jensen: – Vi må huske bakteppet for sanksjonene
Les også
Russland stanser import av norske produkter
Les også
Edward Snowden får tre års oppholdstillatelse i Russland