Uhyggelig voldsspiral i Irak

Irak opp­le­ver den vol­de­ligs­te må­ne­den på lang tid. Nylig fikk også flere hund­re al-Qa­i­da-med­lem­mer hjelp til å flyk­te fra to fengs­ler.

Mørke dager ven­ter lan­det, fryk­ter myn­dig­he­te­ne.

Med auto­mat­vå­pen og gra­na­ter stor­met ons­dag en grup­pe menn en po­liti­sta­sjon i byen Mosul, nord i Irak. Ni po­liti­menn ble drept og to skadd. Tirs­dag ble tolv men­nes­ker drept, sju av dem i Kirkuk, da flere mos­ke­er ble an­gre­pet av bom­ber under kvelds­bøn­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ira­ker­ne har blitt ram­met av dag­li­ge an­grep den siste tiden, som har ført draps­tal­le­ne opp i uhyg­ge­lig høy­der. Så langt i år har rundt 2.900 men­nes­ker blitt drept i ulike an­grep, men bare hit­til i juli er over 720 men­nes­ker drept, noe som gjør denne må­ne­den til den dø­de­ligs­te på ett år. Det er grup­paBody Count som står bak tal­le­ne.

En al-Qa­i­da-grup­pe har på­tatt seg an­sva­ret for an­gre­pe­ne mot fengs­le­ne i Abu Gh­raib og Taji natt til man­dag denne uka. Over 40 ble drept og at hundre­vis av fan­ger flyk­tet - blant dem rundt 500 mi­li­tan­te al-Qa­i­da-ak­ti­vis­ter. Det lover dår­lig for fram­ti­da.

Ille­vars­len­de

- Mørke dager ven­ter Irak. Noen av fan­ge­ne som flyk­tet er frem­tre­den­de al-Qa­i­da-le­de­re, og ope­ra­sjo­nen ble ut­ført for disse per­sone­ne, sier en høy­ere­stå­en­de sik­ker­hets­kil­de til ny­hets­by­rå­et AFP.

An­gre­pet mot fengs­le­ne ser ut til å ha vært en nøye plan­lagt ope­ra­sjon. Da fan­ge­ne star­tet et opp­rør på inn­si­den, gikk an­gri­per­ne, som hadde ven­tet på ut­si­den, til verks. Det ble brukt både gra­na­ter, bom­ber og skar­pe skudd, og kam­pe­ne med sik­ker­hets­styr­ke­ne raste i rundt 10 timer. Rundt 20 menn fra sik­ker­hets­styr­ke­ne og 21 fan­ger ble drept.

Det er inn­ført port­for­bud rundt de to fengs­le­ne, som også har fått for­sterk­nin­ger. Myn­dig­he­te­ne har star­tet en in­tens jakt på både an­gri­pe­re og fan­ge­ne på flukt.

Flyk­ter til Syria?

- Hit­til er 108 av fan­ge­ne på flukt på­gre­pet, opp­ly­ser tals­mann for jus­tis­de­par­te­men­tet Wis­sam al-Fraiji. Men al-Qa­i­da-opp­rø­rer­ne kan ha gode hjelpe­mann­ska­per på bak­ken. De vil tro­lig ta seg over gren­sen til Syria, tror par­la­ments­med­lem Hakem al-Za­mi­li.

- Disse ter­ro­ris­te­ne vil reise til Syria for å opp­søke al-Qa­i­da-grup­per der. De vil der­etter re­tur­ne­re til Irak for å gjen­nom­føre ter­ro­rist­an­grep mot be­folk­nin­gen, fryk­ter al-Za­mi­li, som er med­lem av na­sjo­nal­for­sam­lin­gens sik­ker­hets- og for­svars­ko­mité.

- De fri­gjor­te al-Qa­i­da-le­der­ne vil ar­bei­de for å ta hevn, tro­lig først og fremst gjen­nom selv­mords­an­grep, tror også AFPs sik­ker­hets­kil­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Økt kon­flikt

Al-Qa­i­da-til­knyt­te­de grup­per er blant dem som kjem­per mot re­gi­met til pre­si­dent Bashar al-As­sad. Assad til­hø­re­re ala­witt-sek­ten, som er en av­leg­ger med ut­spring i sjiais­lam. Kri­gen i Syria har smit­tet over gren­sen til Irak, hvor det i løpet av det siste ti­året også har ut­vik­let seg en bit­ter strid mel­lom sun­ni- og sjia­mus­li­mer.

Ana­ly­ti­ke­re peker på at man i Irak har en om­fat­ten­de mis­nøye blant deler av den sunni­mus­lims­ke mi­no­ri­te­ten, og at denne mis­nøy­en er en av år­sa­ke­ne til volds­ut­vik­lin­gen det siste året, i lik­het med under bor­ger­kri­gen i 2007.

Sunni­mus­li­me­ne an­kla­ger den sjia­do­mi­ner­te re­gje­rin­gen for å mar­gi­na­li­se­re dem, og dess­uten for å tra­kas­se­re dem. De hev­der at det blir gjen­nom­ført ube­ret­ti­ge­de ar­resta­sjo­ner og fals­ke be­skyld­nin­ger om at per­soner fra det sunni­mus­lims­ke mil­jø­et står bak ter­ro­ris­me. (©NTB)