UDs penger til nødhjelp er brukt opp

Uten­riks­de­par­te­men­tet (UD) har brukt opp alle pen­ge­ne som skul­le gå til nød­hjelp for i år, selv om det ennå gjen­står fem må­ne­der av året.

UD ga i juni 150 mil­lio­ner kro­ner i en eks­tra­be­vilg­ning til Syria: Dette var res­te­ne av de 350 mil­lio­ner kro­ne­ne som UD har mu­lig­het til å bruke til ufor­ut­set­te hu­ma­ni­tæ­re kri­ser i år, skri­ver VG.

UD har rik­tig­nok en årlig pott på 500 mil­lio­ner kro­ner i til­legg til dette. Denne pot­ten skal bru­kes til nød­hjelp etter na­tur­ka­ta­stro­fer. Men også denne pot­ten er nes­ten brukt opp. Bare 90 mil­lio­ner kro­ner står igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Som et re­sul­tat av den øken­de kri­sen i Syria og i en viss grad også andre hu­ma­ni­tæ­re kri­ser, er mid­le­ne til hu­ma­ni­tær bi­stand for 2013 brukt opp, opp­ly­ser po­li­tisk råd­gi­ver Ka­thri­ne Ra­a­dim i UD.

Les også: Flyktningene som verden glemte

UD har fore­lø­pig ikke be­stemt om det skal be Stor­tin­get om mer pen­ger eller om lov til å hente pen­ger fra andre ste­der.

Nor­ges Røde Kors er be­kym­ret. Pre­si­dent Sven Molle­kleiv kal­ler det uan­svar­lig å havne i en slik si­tua­sjon. Han mener at en omvei via Stor­tin­get vil være tid­kre­ven­de, noe som ikke egner seg i saker hvor pen­ger må nå raskt fram til mot­ta­ke­ren.

Han opp­ford­rer li­ke­vel UD til å be Stor­tin­get om eks­tra­be­vilg­nin­ger så fort som mulig.

Les også
Aleppo trenger mat nå
Les også
Flyktningene som verden glemte