UD: Egypt håndterer situasjonen for bortført kvinne

Det hers­ker fort­satt stor usik­ker­het om hvor­dan det går med den nors­ke kvin­nen og den is­ra­els­ke man­nen som er blitt bort­ført på Si­nai-halv­øya i Egypt.

Uten­riks­de­par­te­men­tets (UD) krise­stab i Oslo og ved Nor­ges am­bas­sa­de i Egypt har job­bet nat­ten gjen­nom med å få fri­gitt den nors­ke kvin­nen.

UD har så langt vært knapp med å gi opp­lys­nin­ger om hvor­dan saken hånd­te­res, men flere kil­der, blant annet en is­ra­elsk par­la­men­ta­ri­ker, meld­te fre­dag at det på­gikk for­hand­lin­ger med kid­nap­per­ne. De kre­ver an­gi­ve­lig løs­la­tel­se av én slekt­ning eller flere som sit­ter fengs­let for nar­ko­tika­be­sit­tel­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi er i lø­pen­de kon­takt med egyp­tis­ke myn­dig­he­ter, som hånd­te­rer si­tua­sjo­nen. Det er de som har le­del­sen siden det skjer på egyp­tisk jord, sier kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver i Svein Atle Michel­sen til NTB lør­dag for­mid­dag.

Kvin­nen er iføl­ge egyp­tisk po­li­ti 31 år gam­mel, men UD har kun be­kref­tet at hun er norsk, uten å oppgi alder.

- Han var ner­vøs

Det is­ra­els­ke gis­se­let har fått lov til å ringe sin fa­mi­lie. Fre­dag for­tal­te han at de to var uskadd og at de hadde det bra. Men i løpet av lør­da­gen har ikke fa­mi­li­en til Has­san hørt noe fra ham, iføl­ge NRK. De be­gyn­ner å bli be­kym­ret for hvor­dan det går med dem.

- Han var mer ner­vøs den andre gan­gen han ring­te, enn den førs­te, sier svo­ge­ren til ka­na­len.

Sjå­fø­ren meld­te ifra

Iføl­ge den egyp­tis­ke avi­senAl-Ah­ram reis­te kvin­nen sam­men med den pa­le­stins­ke is­rae­le­ren på vei sør­over fra fe­rie­ste­det Taba, på gren­sa til Is­rael, til bade­byen Dahab da seks mas­ker­te og væp­ne­de menn stan­set bilen de kjør­te.

De to ble der­etter tvun­get over i kid­nap­per­nes pick­up og kjørt vekk fra ste­det, opp­gir egyp­tisk po­li­ti. Iføl­ge den ara­bis­ke nett­si­den Al Mo­ni­tor skjed­de bort­fø­rin­gen sent tors­dag kveld, men UD fikk ikke be­skjed om hen­del­sen før tid­lig fre­dag mor­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Pas­se­ne til gis­le­ne og en mo­bil­te­le­fon lå igjen, sier ge­ne­ral Ahmed Fawzy i po­li­ti­et på Sør-Si­nai til Al Mo­ni­tor.

Tu­ris­te­nes egyp­tis­ke sjå­før ble se­ne­re fri­gitt.

- Sjå­fø­ren ble slup­pet fri og dro rett til po­liti­sta­sjo­nen i Dahab for å melde ifra om kid­nap­pin­gen, leg­ger ge­ne­ra­len til.

Iføl­ge Fawzy er po­li­ti­et og sik­ker­hets­tje­nes­ten i kon­takt med kid­nap­per­ne for å få løs­latt gis­le­ne.

Løse­pen­ger

Al Mo­ni­tor har vært i kon­takt med Salem Aneizan, en be­duin­le­der fra Ta­ra­bin-stam­men, som sier han fun­ge­rer som mel­lom­mann i for­hand­lin­ge­ne.

- Kid­nap­per­ne er svar­te får fra Ta­ra­bin-stam­men, og de har flyt­tet gis­le­ne til et om­rå­de på Nord-Si­nai. Vi hjel­per po­li­ti­et for å få løst si­tua­sjo­nen, hev­der han over­for nett­si­den.

Nett­si­den skri­ver vi­de­re at med­lem­mer av Ta­ra­bin-stam­men har vært inn­blan­det i flere al­vor­li­ge kri­mi­nel­le hand­lin­ger, blant annet vå­pen- og nar­ko­tika­sa­ker og men­neske­smug­ling til Is­rael. De er også kjent for å tor­tu­re­re afri­kans­ke gis­ler og kreve løse­pen­ger, opp­til 300.000 kro­ner, fra fa­mi­lie­ne deres i ut­lan­det, opp­ly­ser Al Mo­ni­tor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som regel er tu­ris­ter som har blitt kid­nap­pet på Si­nai-halv­øya av be­dui­ner, blitt fri­gitt innen 48 timer.

Is­rael har gjen­tat­te gan­ger den siste tiden ad­vart sine stats­bor­ge­re mot faren for slike kid­nap­pin­ger i Sinai. Norsk UD fra­rå­der også «reise eller opp­hold som ikke er strengt nød­ven­dig til den nord­li­ge delen av Si­nai-halv­øya, nær­me­re be­stemt om­rå­det nord for ho­ved­vei­en mel­lom Suez og Taba».