Ubaydullah Hussain siktet for terror

Ubaydullah Hussain (30) er pågrepet og siktet etter terrorparagrafen og flere andre lovbrudd. Han framstilles for varetektsfengsling torsdag ettermiddag.

Den profilerte islamisten ble pågrepet 8. desember fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener han har forsøkt å påvirke vitner i den såkalte Rolfsen-saken, ifølge mannens forsvarer, advokat John Christian Elden.

Trolig vil PST begrunne fengslingsbegjæringen med at det er fare for bevisforspillelse, altså at Hussain kan få vitner til å uttale seg eksempelvis mer fordelaktig for ham under etterforskningen og i en eventuell hovedforhandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han avviser disse påstandene, sier Elden til NTB.

PST opplyser torsdag bare at en 30-årig mann tirsdag ble pågrepet og siktet for brudd på straffelovens paragrafer 147d, 157 og 263, og har ikke bekreftet at det er Hussain det er snakk om. Tjenesten har ikke besvart NTBs henvendelser.

Siktet for terrorstøtte

Elden bekrefter imidlertid at det er hans klient som er pågrepet og at Hussain stiller seg avvisende til «Rolfsen-siktelsen» for rekruttering og støtte til en terrororganisasjon mot ham.

I forbindelse med etterforskningen av Rolfsen-saken, ble det avdekket at Hussain reiste til Göteborg sammen med en 18 år gammel mann, som etter PSTs syn skulle reise videre for å slutte seg til IS i Syria. PST mener Hussain var sentral i denne sammenhengen.

– Hovedsiktelsen er Rolfsen-saken og gjelder for perioden fra 2014 til juni 2015, sier Elden.

Aksjonerte mot Rolfsen

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen var i gang med å lage film om det ytterliggående islamistmiljøet på Østlandet da PST 8. juni i år aksjonerte mot 18-åringen, som deltok i filmen, og mot Rolfsen selv. 18-åringen ble pågrepet og varetektsfengslet, mens Rolfsen måtte gi fra seg flere timer med råmateriale fra filmen han jobbet med.

PST mente materialet inneholdt viktige bevis for blant annet at Hussain jobbet for å rekruttere fremmedkrigere til Den islamske staten (IS).

Høyesterett avsa nylig en kjennelse som forbyr PST å se materialet, fordi det er beskyttet av det lovfestede kildevernet.