En malisk soldat holder vakt mens ungdom som støtter kuppmakerne, samlet seg til en støttemarkering mandag.

Uavklart situasjon i Mali

Innbyggerne i Malis hovedstad prøver å leve som normalt igjen midt i usikkerheten etter kuppet. Men i nord fortsetter tuaregopprøret for fullt.

Butikker og skoler åpnet igjen, og trafikkøene var tilbake i Bamako tirsdag etter at portforbudet ble opphevet.

- Folk har ikke jobbet på flere dager, lommene deres er tomme, sier advokaten Yahiya Toure til nyhetsbyrået AFP på vei til jobb.


Uavklart situasjon

Men situasjonen er fortsatt uavklart i Mali etter militærkuppet forrige uke. Tuaregopprørere i nord har utnyttet kuppet og den kaotiske situasjonen til en storoffensiv, grensene har vært stengt, og det knytter seg stor usikkerhet til de unge kuppmakernes evne til å takle situasjonen.

- Det er en uoversiktlig situasjon, og det er en spent stemning, sier Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp til NTB

Sammen med to andre KN-medarbeidere var hun tirsdag for første gang ute i Bamako for å se på byen etter at portforbudet ble opphevet.

- Det er politi ute i gatene, men hvem svarer de til? forteller Helland om usikkerheten og sier de ser spor etter kamphandlinger.


Urolige

De norske misjonsorganisasjonene i Mali velger å følge UDs reiseråd og planlegger å hente hjem sine medarbeidere fra landet. Håpet er at normal flytrafikk skal komme i gang igjen i slutten av uka.

- Fortsatt er vi urolige for ulike scenarier som kan gjøre situasjonen farligere. Dersom det blir kamphandlinger i byen mellom kuppmakere og regjeringstro styrker, kan det bli blodig her, skrev Normisjons Mali-direktør Roar Flacké i sin blogg fra Bamako mandag.


Satt fast

Det var rundt 70 nordmenn i Mali da kuppmakerne slo til forrige uke, og grensene har vært stengt siden. Normisjon har en stor kontingent i landet.

Også Norsk Luthers Misjonssamband, Det Norske Misjonsselskap og Frikirken har misjonærer i Mali.

Alle håper å få sine medarbeidere ut i løpet av uka. Kirkens Nødhjelps tre medarbeidere i Mali har håp om å komme seg ut onsdag.

- Selv om vi har døgnvakt på alle husene våre i Bamako og doblet vakthold ved kontor og gjestehus, frykter vi plyndringer også hos oss, skriver Flacké.



LES OGSÅ:
Misjonærer strandet i MaliFlere utenlandske bistandsgivere har kuttet støtten til Mali i protestTre representanter fra Kirkens Nødhjelp sitter fast

Unge kuppmakere

Malis president Amadou Toumani Touré ble avsatt da en gruppe unge soldater fra regjeringshæren stormet presidentpalasset natt til torsdag. Kuppet skyldtes angivelig sterk misnøye blant soldatene med myndighetenes manglende evne til å slå ned tuaregopprøret i nord.

Tusenvis av tuareger som var leiesoldater under Gaddafi-regimet i nabolandet Libya, har de siste månedene vendt hjem og tatt med seg store mengder våpen. De kjemper for en selvstendig tuaregstat, og er i hyppige trefninger med regjeringshæren.

Opprørerne har utnyttet kaoset i landet og tatt kontroll over flere byer i nord de siste dagene. Innbyggere er drevet på flukt, og nå er frykten er fullt angrep på den strategisk viktige byen Gao.


LES OGSÅ: Teltmakervisjonen brer seg i Mali


(NTB)