Tysklands utenriksminister Heiko Maas forlater scenen etter en pressekonferanse i Tel Aviv. Foto: Oded Balilty, AP / NTB scanpix

Tyskland dypt bekymret over israelske annekteringsplaner

Tysklands utenriksminister Heiko Maas uttrykker under et statsbesøk i Israel dyp bekymring for planene om å annektere deler av Vestbredden.

– Sammen med EU er vi av den mening at annekteringen ikke vil være i henhold til folkeretten, sier Maas på en pressekonferanse sammen med Israels utenriksminister Gabi Ashkenazi i Tel Aviv.

Samtidig som han uttrykte «oppriktig og dyp bekymring» knyttet til annekteringsplanene, fastslo han at Israel er en «spesiell venn av Tyskland».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

EU diskuterer for tiden om de skal svare på annekteringen med sanksjoner.

Statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at bosetningene og Jordandalen på Vestbredden skal annekteres. Prosessen starter ifølge Netanyahu alt 1. juli.

Vil ha tostatsløsning

Maas sa at mange i Israel, men også i Europa, er bekymret for fredsprosessen i Midtøsten og annekteringsplanene.

– Tyskland forblir forpliktet til en fremforhandlet tostatsløsning som mål. Vi vil også snakke om dette, og jeg vil understreke at vi er klare for å støtte alle initiativer for å gjenopplive samtaler mellom israelere og palestinere, sa han.

Netanyahu har USA i ryggen, og annekteringsplanene for Vestbredden er i henhold til rammeverket president Donald Trump la fram i januar som forslag til en fredsavtale mellom palestinerne og Israel.

Avtalen ble utarbeidet av Trumps svigersønn Jared Kushner i samarbeid med Israel. Palestinske ledere ønsket ikke være med å utarbeide avtalen.

Skal møte Netanyahu

Maas skal etter planen møte Netanyahu og forsvarsminister Benny Gantz etter møtet med Ashkenazi. Han skal etter det til nabolandet Jordan, der han vil delta på en videosamtale blant annet med palestinske ledere.

Palestinerne, som ønsker Vestbredden som del av en uavhengig stat, har avvist avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På Vestbredden bor det nesten 3 millioner palestinere, samt hundretusenvis av israelere.