FUNNET SKYLDIG: Ateisten Fazil Say er dømt for blasfemi etter å ha kritisert islam og muslimer på Twitter. Say har blant annet spilt med de filharmoniske orkestrene i Berlin, New York, Tokyo og Israel. (Foto: AFP Photo / Fred Dufour / NTB scanpix)

Tyrkisk pianist dømt for blasfemi

Den ver­dens­be­røm­te tyr­kis­ke pia­nis­ten Fazil Say er av en dom­stol i Istan­bul dømt til ti må­ne­ders be­tin­get feng­sel for blas­fe­mi.

Dom­sto­len har fun­netSay skyl­dig i å ha «for­nær­met re­li­giø­se ver­di­er til en del av be­folk­nin­gen» etter at han send­te flereTwit­ter-mel­din­ger med kri­tikk av islam og mus­li­mer. Pia­nis­ten var ikke selv til stede i ret­ten da dom­men falt.

Say an­kla­ger det mus­lims­ke re­gje­rings­par­ti­et AKP for å stå bak saken mot ham. Han har an­kla­get par­ti­et for å ha på sin agen­da å frem­me kon­ser­va­ti­ve, re­li­giø­se ver­di­er i Tyr­kia. Selv er 43-årin­gen ate­ist.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken har ut­løst yt­ter­li­ge­re be­kym­ring for yt­rings­fri­he­ten iTyr­kia, som lenge har hatt som mål å slut­te seg til EU, til tross for at det hol­der et stort an­tall jour­na­lis­ter fengs­let. (©NTB)