USA-baserte Fethullah Gülen fotografert i sitt hjem i Saylorsburg i Pennsylvania. Foto: Charles Mostoller / Reuters / NTB scanpix

Tyrkisk påtalemyndighet krever 1.900 års fengsel for Gülen

Mannen som tyrkiske myndigheter hevder er hjernen bak kuppforsøket i Tyrkia, Fethullah Gülen, bør dømmes til to livstidsdommer og 1.900 år i fengsel, mener tyrkiske påtalemyndigheter.

Tirsdag ble tiltalen mot Gülen lagt fram i Usak-regionen vest i Tyrkia, ifølge statlige medier.

Dokumentet består av hele 2.527 sider. Gülen, som i flere år har bodd i frivillig eksil i USA, er tiltalt for å ha forsøkt å ødelegge den konstitusjonelle orden ved maktbruk. Han er også tiltalt for å ha dannet og drevet en «væpnet terrorgruppe».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg inneholder dokumentet en lang rekke andre tiltalepunkter.

Gülen omtales som en muslimsk predikant. Han var tidligere en av Erdogans støttespillere, men for tre år siden endte forholdet med en bitter konflikt mellom Gülens bevegelse og Erdogans parti AKP, som har islamistiske røtter.

Frykter for livet

Gülen selv avviser alle anklager, og via sine advokater har han uttalt at han frykter for sitt liv etter å ha blitt utpekt som hovedmistenkt i kjølvannet av kuppforsøket 15. juli.

Tyrkia har krevd at USA utleverer Gülen, noe som legger press på forholdet mellom de to landene.

Ifølge BBC har amerikanske myndigheter vært mer tilbakeholdne med å kritisere kuppforsøkets etterspill enn europeiske ledere.

Over 35.000 personer er pågrepet og over 70.000 har mistet jobben i måneden som har gått siden deler av militæret forsøkte å styrte president Recep Tayyip Erdogan. Mange anklages for på en eller annen måte å stå i ledtog med Gülen.

Hele elleve personer er tiltalt i saken som er reist mot Gülen, men kun 13 av dem sitter fengslet. De risikerer fengsel fra to år til livstidsdommer.

– Infiltrerte staten

I tiltalebeslutningen omtales Gülens bevegelse som «den såkalte Fethullah terrororganisasjonen (FETO)». Den anklages for å ha infiltrert statsarkiver via medlemmer som har vært ansatt i enten staten eller tyrkisk etterretning. Gruppen hevdes å ha brukt stiftelser, private skoler, bedrifter, studentboliger, medier og forsikringsselskaper i et forsøk på å ta kontroll over alle statsinstitusjoner, står det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det framholdes at bevegelsen har samlet inn penger fra forretningsfolk og overført disse til USA ved å bruke skallselskaper. Til dette formålet skal det ha blitt brukt banker i De forente arabiske emirater, Sør-Afrika, Tunisia, Marokko, Jordan og Tyskland, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Gülen har vært anklaget for å ha forsøkt å skape et parallellsamfunn i Tyrkia helt siden Erdogan og flere av hans ministre var mistenkt for korrupsjon i 2013.

Les også:

Les også
Bekymret for blasfemilover
Les også
Tyrkia: Europa ydmyker oss