Tyrkia-uro påvirker ikke forsoning med Israel

Hamas feirer Erdogans overlevelse. De vil nyte godt av forsoningsprosessen mellom Tyrkia og Israel.

Israel ogTyrkia ble i slutten av juni enige om å starte en forsoningsprosess.

Forholdet mellom de to landene har vært på frysepunktet sidenden israelske hæren slo til mot et tyrkisk skip på veg tilGaza i mai 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi antar at forsoningsprosessen vil fortsette uavhengig av de dramatiske hendelsene i Tyrkia, sier statsministerBenjamin Netanyahu.

En talsmann forutenriksdepartementet,Emmanuel Nahshon, understreket lørdag at Israel respekterer demokratiske prosesser i Tyrkia.

– Vi ser fram til fortsettelsen av forsoningsprosessen, sa han.

Uttalelsen kom etter at det ble klart atkuppforsøket ikke vant gjennom.

Det samme gjør Tyrkia. Søndag uttrykte tyrkiske embetsmenn sin takknemlighet overfor israelsk støtte til demokratiet i landet. De vektla at forsoningsprosessen vil fortsette som planlagt, ifølgeHaaretz.

Avtale

Onsdag er det ventet at Tyrkias parlament skal stemme for en forsoningsavtale og vedta en lov som vil annullere alle krav mot israelske offiserer og soldater som var involvert i overtakelsen av skipet.

Deretter skal Israel betale 20 millioner dollar til tyrkiske pårørende av personer som ble drept av israelske soldater under bordingen. Deretter skal begge landene utpeke ambassadører, skriver avisa.

Selv om den tyrkiske presidentenRecep T. Erdogan er et demokratisk valgt statsoverhode, har hans religiøse, tradisjonelle visjoner skapt hodebry.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hamas feiret

Hamas i Gaza fordømmer kuppforsøket og feiret Erdogans overlevelse. Han er en av organisasjonens sponsorer, og et kupp kunne stanset pengeflommen tilHamas. Også politisk og humanitær støtte kunne uteblitt, sier Mkhaimar Abusada, professor i statsvitenskap ved et universitet i Gaza, ifølgeJerusalem Post.

Likevel betyr ikke det at Israel automatisk burde ha støttet Erdogans fall, mener skribent dr. Yaron Friedman. Det spørs om kuppmakerne ville blitt en bedre partner for Israel.

– Det er viktig å huske at det er Erdogan som står bak forsoningsavtalen med Israel. Det er han som er interessert i å normalisere situasjonen, skriver Friedman i en analyse påynetnews.com.

Markerte Erdogan-støtte

– Til tross for hans aversjon mot Israel, er Erdogan interessert i Israel som partner innen økonomi og turisme, skriver Friedman.

Knesset-medlem fra en felles arabisk partiliste, Taleb Abu Ara, anklager israelske myndigheter for å støtte kuppforsøket.

Han viser til at en mann bak en markering til støtte for Erdogan nord i Israel lørdag ble arrestert for en kort stund. Demonstrasjonen ble holdt av en islamsk bevegelse som er forbudt i Israel.

Lederen Raed Salah har sittet ni måneder i fengsel for å oppfordre til vold og rasisme, skriverTimes of Israel.