Tyrkia ber USA utlevere Fethullah Gülen

Tyrkia har oversendt fire saksmapper til USA med det myndighetene hevder er bevis for at islamistlederen Fethullah Gülen medvirket til helgens kuppforsøk.

Tyrkias statsministerBinali Yildirim krever derfor at USA utlevererGülen, som har levd i eksil i Pennsylvania siden 1999.

– Vi har oversendt fire mapper med dokumenter til USA, med krav om utlevering av terroristsjefen. Vi kommer til å legge fram mer beviser enn de ber om, sa Yildirim i den tyrkiske nasjonalforsamlingen tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gülen grunnla på 1970-tallet den religiøse og sosiale Gülen-bevegelsen (også kjent som Hizmet-bevegelsen), som står for en moderat tolkning av islam og har mange følgere i Tyrkia.

USAs utenriksministerJohn Kerry slo nylig fast at dersom USA skal vurdere utlevering av 75-åringen, må Tyrkia legge fram «bevis, ikke beskyldninger» for Gülens medvirkning til kuppforsøket.

Frykter ikke utlevering

Gülen sier han ikke frykter å bli utlevert fra USA.

– Personlig har jeg ingen bekymringer, sier Gülen i et intervju med en rekke medier i Saylorsburg i Pennsylvania.

– USA er et lovens land. Jeg tror ikke denne regjeringen vil gi etter for noe som ikke er rettslig korrekt, sier 75-åringen.

Den moderate muslimske predikanten nyter stor støtte i Tyrkia, med tilhengere innen mediene, politi og rettsvesen. Tidligere var han og presidentRecep Tayyip Erdogan allierte, men forholdet utviklet seg etter hvert til fiendskap. Gülen er nå Erdogans erkefiende. Presidenten beskylder predikanten for å drive en «parallell stat».

Gülen beskyldes for å være hjernen bak kuppforsøket, men 75-åringen selv avviser innblanding og har fordømt det mislykkede kuppet.

Sparket og pågrepet

Tyrkias statsminister Binali Yildirim advarer mot enhver form for hevn etter det mislykkede kuppet i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingen kan ha hevnfølelser. Slikt er uakseptabelt i en rettsstat, sa Yildirim tirsdag etter å ha møtt det sekulære opposisjonspartiet CHPs leder Kemal Kiliçdaroglu.

Yildirim viste til bilder der regjeringens tilhengere angivelig går til fysisk angrep på folk som støttet kuppforsøket.

President Recep Tayyip Erdogan har slått hardt ned på dem som han mener sto bak kuppforsøket. Nærmere 9.000 statsansatte, blant dem dommere, guvernører og juridiske rådgivere, har fått sparken, og over 7.000 mennesker er pågrepet.

Flere er også blitt varetektsfengslet, blant dem høytstående generaler, samt flyvåpenets øverste leder, Akin Öztürk. Öztürk beskyldes for å være kuppleder, noe han avviste under fengslingsmøtet mandag.

Dødsstraff

Erdogan har etter kuppforsøket tatt til orde for å gjeninnføre dødsstraff. Tyrkia avviklet dødsstraff i 2004.

Gjeninnføring av dødsstraff vil skape problemer for Tyrkias forhold tilEU. Tyrkia har siden 1999 forsøkt å bli medlem av EU. EU tillater ikke at unionens medlemsland har dødsstraff.

EU og USA har uttrykt bekymring over Tyrkias behandling av mistenkte kuppdeltakere og har oppfordret myndighetene i Ankara til å respektere rettsvesenet.

Tyrkias største høyreorienterte opposisjonsparti, MHP, støtter gjeninnføring av dødsstraff. Erdogan får også støtte fra sin iranske kollegaHassan Rouhani, som sier at «vi har alltid stått bak Tyrkias rettmessige regjering, og vil fortsette å gjøre det».