Tyrkia anklager Amnesty-sjef for terrorforbindelser

En dommer i Tyrkia har besluttet å varetektsfengsle Amnesty Internationals lokale leder Taner Kilic og sikte ham for å tilhøre en terrororganisasjon.

– Den tyrkiske statsadvokatens beslutning om å straffeforfølge Taner Kilic, president iAmnesty International i Tyrkia, på grunn av «medlemskap i en terrororganisasjon» er en hån mot rettferdigheten, heter det i en pressemelding fra Amnesty International.

Kilic ble arrestert torsdag sammen med 22 andre advokater. Han er anklaget for å ha forbindelser medFethullah Gülen, som ifølge presidentRecep Tayyip Erdogan sto bak et kuppforsøk i landet i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Taner Kilic er en prinsipiell og lidenskapelig menneskerettighetsaktivist. Siktelsen mot ham er helt grunnløs, sier generalsekretærSalil Shetty.

Ifølge organisasjonen er det eneste beviset mot ham at han hadde appen Bylock på mobiltelefonen sin. Bylock er en meldingstjeneste som ifølge tyrkiske myndigheter ble brukt av dem som støttet det påståtte kuppforsøket til Gülen.

Men ifølge Amnesty International finnes det ingen beviser mot ham, og Kilic benekter at han i det hele tatt har lastet ned appen.

– Taner Kilic støtter ikke Gülen-bevegelsen og har faktisk vært kritisk til dens rolle i Tyrkia, ifølge Shetty.