Tviler på sikkerheten under OL

Inna Sangadzhieva har russisk pass og jobber for den norske Helsingforskomitéen. Hun vet ikke om hun ville dratt til OL i Sochi og tviler på at russiske myndigheter har situasjonen under kontroll.

Sangad­z­hie­va sier til Dagen at de to ter­ror­hand­lin­ge­ne på 24 timer i Vol­go­grad, noen ti­mers kjø­ring fra OL-byen, viser hvil­ke vans­ke­lig­he­ter rus­sis­ke sik­ker­hets­myn­dig­he­ter har foran vin­ter-OL.

- Valg­te vold

- Myn­dig­he­te­ne har valgt vol­de­li­ge løs­nin­ger, og det ska­per mer vold, fast­slår Sangad­z­hie­va. Hun mener ter­ro­ren er et re­sul­tat av at rus­sis­ke myn­dig­he­ter bare har job­bet mi­li­tært og ikke for­søkt dia­log med mo­de­ra­te mus­lims­ke kref­ter i Nord-Kau­ka­sus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener pre­si­dent Putin i sin førs­te pre­si­dent­pe­rio­de valg­te å skaf­fe seg po­pu­la­ri­tet ved å slå bru­talt ned på se­pa­ra­tis­te­ne i Tsje­tsje­nia.

- Den måten å be­kjem­pe ter­ror på, er vel­dig bru­tal. Man drep­te og tor­tu­rer­te, uten lov og dom, og på den måten «løste» de kon­flik­ten. Man skap­te «sta­bi­li­tet», sier Sangad­z­hie­va. Hun mener at de siste da­ge­nes hen­del­ser i Vol­go­grad har vist at kon­trol­len myn­dig­he­te­ne vil vise at de har, ikke fin­nes.

Sangad­z­hie­va bærer rus­sisk pass og har nylig vært både i OL-byen Sochi og i Vol­go­grad. Råd­gi­ve­ren i den nors­ke Hel­sing­fors­ko­mi­te­en, med Russ­land som spe­sial­felt, kom­mer fra Kal­my­kia, Vol­go­grads nabo­re­gion.

- Det er re­sul­ta­tet av si­tua­sjo­nen i Nord-Kau­ka­sus gjen­nom de siste 20 årene. Kon­flik­ten har spredd seg til nabo­re­gio­ne­ne. I Dage­stan er det drap og eks­plo­sjo­ner dag­lig, noe vi hører lite om her, for­kla­rer hun.

Mang­ler ka­na­ler

Sam­ti­dig viser hun til at det er skralt med de­mo­kra­tis­ke ka­na­ler i Russ­land. De som kri­ti­se­rer myn­dig­he­te­ne og har av­dek­ket de bru­ta­le me­to­de­ne i Nord-Kau­ka­sus, har fått unn­gjel­de. Noen har måt­tet bøte med livet.

Blant dem er jour­na­lis­ten Anna Po­lit­kovs­kaya som ble myr­det i 2006 etter å ha kri­ti­sert pre­si­dent Putin og dek­ket krig­fø­rin­gen i Tsje­tsje­nia. Jour­na­lis­ten og men­neske­ret­tig­hets­ak­ti­vist Na­ta­lya Es­temiro­va led samme skjeb­ne i 2009.

- I Russ­land er ter­ro­ren aldri blitt ana­ly­sert. I land som USA og Norge har det vært en skik­ke­lig of­fent­lig gjen­nom­gang av hvor­dan man skal be­kjem­pe ter­ror. Det har aldri skjedd i Russ­land. Der­imot har myn­dig­he­te­ne slått ned på yt­rings­fri­he­ten og de som har be­nyt­tet seg av den. De som fak­tisk snak­ker om ter­ro­ren og prø­ver å bistå deres ofre, blir kneb­let. Myn­dig­he­te­ne an­er­kjen­ner ikke disse stem­me­ne. Dra­pet på Po­lit­kovs­kaya er ikke en gang blitt skik­ke­lig etter­fors­ket. Dette har skapt en umu­lig men­neske­retts­si­tua­sjon, for hvor­dan skal du løse pro­ble­me­ne hvis du slår ned på dem som sier fra? spør Sangad­z­hie­va og peker på kor­rup­sjo­nen som fjer­ner retts­sik­ker­he­ten. Man kan kjøpe seg det ut­fal­let av en retts­pro­sess som man øns­ker, bare man har nok pen­ger.

Neppe kon­troll

- Har myn­dig­he­te­ne kon­troll i Sochi?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Myn­dig­he­te­ne fram­står som om de har kon­troll, men jeg vet ikke egent­lig om de har det. Jeg tror ikke det. Det er kom­met to lov­for­slag. De som snak­ker om se­pa­ra­tis­me, kan bli ar­res­tert, og de vil kon­trol­le­re in­ter­nett mer. Men dette er feil måte å takle dette på. Vi må få in­for­ma­sjon, ikke sten­ge in­for­ma­sjons­ka­na­le­ne, sier hun.

Po­li­ti­et ser etter kau­ka­se­re for å hind­re ter­ror, men det er ikke til­strek­ke­lig siden mange mus­li­mer er rus­se­re som har kon­ver­tert.

Fordi det er job­ben hen­nes, har Sangad­z­hie­va ak­ku­rat vært i Sochi for å støt­te men­neske­retts­ak­ti­vis­ter der.

- Ville du dratt dit under OL, bare for å se sport?

- Jeg tvi­ler på det. Spørs­må­let er om myn­dig­he­te­ne fak­tisk gjør det som trengs for å be­kjem­pe ter­ror. De har dess­ver­re brukt mye tid og kref­ter på å be­kjem­pe jour­na­lis­ter og men­neske­retts­ak­ti­vis­ter i ste­det for å pro­fe­sjo­na­li­se­re anti­ter­ror­virk­som­he­ten.DAGEN