Tvangsekteskap forbudt i Storbritannia

En ny lov mot tvangsekteskap trådte i kraft mandag i Storbritannia. De som blir funnet skyldig, risikerer opptil sju års fengsel.

Loven gjelder ikke bare i Storbritannia, men gjør det også til en forbrytelse å tvinge en britisk statsborger til ekteskap i utlandet, slik mange unge briter opplever når de fraktes til bryllup i sine foreldres opprinnelsesland, særlig Pakistan, India og Bangladesh.

Borgerrettsaktivister kaller den nye loven et enormt skritt framover, mens regjeringen håper den skal gi beskyttelse til uskyldige ofre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et ukjent antall tusener av britiskfødte ungdommer er gjennom årene blitt utsatt for praksisen, som delvis skjer i skjul.

I fjor håndterte myndighetenes kontor mottvangsekteskap 1.300 tilfeller, hvorav 18 prosent gjaldt menn. 40 prosent av tilfellene var jenter under 17 år, tre firedeler var under 22.

Men myndighetene frykter at disse tallene bare er toppen av isfjellet.

Nærmere to tredeler gjelder tidligere britiske kolonier. I tillegg til Pakistan, India og Bangladesh var det også mange tilfeller i Afghanistan, Somalia, Irak, Nigeria, Saudi-Arabia, Jemen, Iran og Tunisia.

En organisasjon som jobber for beskyttelse av barn, sier de har fått henvendelser om tvangsekteskap fra barn helt ned i tolvårsalderen. (©NTB)