Tv-redaktør: Palestinske kamerafolk "filtrerer" informasjon

FRANKFURT (INN) - Vinklingen på konflikten i Midtøsten blir i stor grad bestemt av palestinere: Over 90 prosent av kamerafolkene som filmer for utenlandske medier i de palestinske områdene, er palestinere som fremstiller saken fra deres synspunkt.

Dette sa fjernsynsjournalisten Esther Shapira på et arrangement søndag, hos Keren Hayesod i Frankfurt am Main i Tyskland.

Opptakene blir bevisst "filtrert" av de palestinske kamerafolkene og deretter gitt videre til korrespondentene for de internasjonale fjernsynsstasjonene. Disse er stort sett den eneste kilden for bilder til reportasjene om hva som foregår mellom den israelske hæren og palestinerne.

- Bare få korrespondenter kan, eller vil danne seg sitt eget bilde av hendelsene som de daglig rapporterer om i fjernsynet. De baserer seg på kamerafolkenes opptak, ifølge Shapira. - I tillegg kommer det stadig voksende tidspresset som fjernsynskorrespondentene er under. Dette gjør at de ukritisk velger de palestinske kamerafolkenes historier. Derfor er det passende å angi kilden til bildene som blir brukt i en rapport. Kolleger bør meddele seerne at det blir brukt bilder fra en palestinsk kameramann, utfordrer journalisten fra Hessens Kringkasting i Frankfurt.

- Ytterligere et problem i fjernsynsrapportene over Midtøstenkonflikten er den stadige bruken av palestinske "oppstilte scener". "For cameras only", kun for kamera, er et slagord blant palestinerne. Hvis kamerafolkene tar opp voldelige sammenstøt, bryter palestinske barn og voksne sammen, etter angiveligvis å ha blitt såret av skudd fra israelske soldater som bare brukte løsskudd, sier Esther Shapira.

Redaktøren fra fjernsynsstajonen Hessens Kringkasting ble kjent etter å ha laget filmen "Tre kuler og et dødt barn - Hvem skjøt Mohammad al-Dura?" Der undersøker Esther Shapira bakgrunnen for drapet på den 12 år gamle palestinske gutten som ble skutt i Netsarim-krysset i Gaza i begynnelsen av voldsbølgen som begynte i oktober 2000. Etter å ha snakket med tallrike palestinere, israelere og andre, kom Shapira til den konklusjonen at gutten på tross av den palestinske fremstillingen, ikke nødvendigvis hadde blitt skutt av israelske soldater. Mye taler for at en kule avfyrt av en palestiner kunne ha drept Mohammad al-Dura. Filmen ble nominert i år til den Tyske Fjernsynsprisen for beste dokumentar.

Etter kringkastingen av filmen om Mohammad al-Duras død ble Esther Shapira angrepet i hundrevis av brev og reaksjoner. - Noen anklaget meg for å spre den "sionistiske lobbyen" i tysk fjernsyn, andre mente jeg var bestukket og andre igjen mente at Allah ville straffe meg for filmen, sier redaktøren foran Israelnetz' reporter. - Folk vil helst ikke forstyrres i sin mening om Israel og den politiske bakgrunnen for Midtøstenkonflikten. Bildet er ofte fastspikret, ifølge Esther Shapira.

Inger Neuman Egholm / Andreas Dippel - Israelnetz