Desmond Tutu får endelig visum til Israel for å kunne besøke stedet hvor 19 palestinere mistet livet etter et israelsk rakettangrep.

Tutu skal etterforske drap

På vegne av FN skal den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutu etterforske drapet på 19 palestinere.

Senere denne uken skal Nobel Fredspris-vinneren Tutu besøke Gaza-stripen for å lede en undersøkelse av drapet på 19 palestinere, som mistet livet av israelske granater i 2006.

FNs menneskerettighetsråd etablerte en komite som skulle prøve å finne ut hva som egentlig skjedde så langt tilbake som i 2006, men Tutu har ikke fått visum for å besøke området det siste halvannet året.

Tutu fikk i 2006 beskjed om at han var velkommen til å besøke Israel, men at han ikke kunne forvente samarbeid i forbindelse med undersøkelsen, ifølge Ekklesia News.

Egen undersøkelse

Den israelsk hæren har gjennomført sin egen undersøkelse som konkluderte med at dødsfallene var en ulykke og ingen har blitt anklaget for palestinernes død.

-Tutus besøk er et uttrykk for en maktkamp mellom den israelske staten og FNs menneskerettighetsråd, som satte opp undersøkelsesteamet flere uker etter at hendelsene fant sted, skriver Ekklesia News.

-Forutinntatt

Israelske kilder skal ha anmeldt rådet for å være politiske i sine beslutninger og for å overse andre menneskerettsbrudd på steder som Darfur, mens det til stadighet plukker på Israel.

Israel forhindret ikke besøk at Louise Arbour, FNs daværende høykommissær for flyktninger, som besøkte stedet noen uker etter hendelsen.