HOTELLEIER: George Kapsalis forteller at han var den aller første som startet opp hotell i dette området, men nå ser det mørkt ut. – Vanligvis på denne tiden ville jeg ha hatt gjester på minst 80 prosent av rommene her. Nå er bare 20 prosent av dem opptatt. Jeg har mistet over to måneder med inntekter, sier han.

– Turismen er død, sukker hotelleier

Turistnæringen på den greske ferieøya legger skylden på Europa for den drastiske nedgangen som har rammet bransjen de siste månedene. Lokale myndigheter slipper heller ikke unna.

– Dersom ingen tiltak blir iverksatt kommer Lesbos til å bli flyktningenes øy, sier hotelleier George Kapsalis til Dagen.

LES: Første stopp på veien til resten av livet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sitter i et tomt restaurantlokale og ser konsentrert ned i bordplaten mens han ruller seg en røyk. Kapsalis har drevet hotellet Malemi i bydelen Kalloni på Lesbos sammen med familien sin siden 1987. Han forteller stolt at han har hatt en haug med nordmenn boende på hotellet. Høydepunktet var under Athen-OL i 2004 da han huset hele det norske friidrettslandslaget.

– Jeg var den aller første som startet opp hotell i dette området, men nå ser det veldig mørkt ut. Vanligvis på denne tiden ville jeg ha hatt gjester på minst 80 prosent av rommene her. Nå er bare 20 prosent av dem opptatt. Jeg har mistet over to måneder med inntekter. Turismen er død, utbryter han.

Advarer Europa

Kapsalis er ikke i tvil om hvem som har skylden for situasjonen som rammer lokalbefolkningen på Lesbos, den tredje største av de mange greske øyene. Han ler høyt og lenge før han svarer.

– Europeiske og amerikanske ledere har åpent Pandoras eske, og jeg vet ikke om de er i stand til å lukke den igjen.

– Saddam Hussein, Muammar al-Gaddafi og al-Assad-familiens regime i Syria var vegger mot islamistiske fanatikere. Det var ikke mulig for den typen stemmer å vokse seg store i disse strenge diktaturene. Nå er dette frie land som Islamsk stat (IS) kan formere seg i, fordi veggene ble revet ned, sier hotelleieren og konstaterer:

– I dag er problemene her på Lesbos. I morgen er de i hjertet av Europa.

Vil hjelpe flyktninger

Kapsalis er heller ikke videre imponert over hvordan greske myndigheter, både nasjonalt og lokalt har taklet flyktningstrømmene til Lesbos på. Eksempelvis stiller han spørsmål ved en praksis som forbyr både hotellnæringen, restaurantbransjen og andre innbyggere å hjelpe flyktningene på noen som helst måte.

– Dette har ført til at det svarte markedet vokser. For eksempel kan ikke taxier plukke opp flyktninger fordi da mister sjåførene bilene sine. Pirattaxier tar blodpris og lager god butikk på at det er slik. Det er lovlig å ta imot penger fra flyktningene, men ikke å hjelpe dem etterpå, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva ville ha skjedd dersom du plutselig begynte å huse flyktninger?

– Da ville myndighetene ha tatt fra meg lisensen. De ville ha stengt hotellet mitt. Og det er dette som er så forferdelig. Jeg har jo plass. Det ville ikke ha kostet meg noe særlig å la flyktninger bo her. Spesielt når folk kommer med barn er det tøft å måtte si nei.

Nedgang

Kapsalis får støtte fra en av sine bransjekollegaer lenger nord på øya.

– Turister kommer ikke til Lesbos lenger, sier Theofilos Chavoutsiotis til Dagen.

LES OGSÅ: Flyktningrekord i Kroatia

Chavoutsiotis livnærer seg på turisme og har mange baller i luften. Han driver med bilutleie, og er i tillegg direktør for et hotell plassert på den ene enden av det som på folkemunne kalles Dirtytrack strandlinjen som strekker seg fra landlige Eftalou og nordover. Det er også her mesteparten av båtflyktningene kommer i land.

– Folk som skal på ferie ønsker ikke å bli forstyrret med stygge bilder av folk som lider, sier han og legger fram tall som viser en nedovergående kurve: Eksempelvis har flyplassen i hovedstaden Mytilene hatt ti prosent færre tilreisende denne sommeren sett opp imot i fjor.

– Men også disse tallene lyver, for vi allerede var på vei mot 30 prosent oppgang fra forrige sommer, sier han og skyter inn:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og så har cruiseskipene vedtatt å boikotte Lesbos den neste måneden. Dermed går vi glipp av 16.000 mennesker som potensielt legger fra seg 60 euro hver.

Ut mot myndighetene

Chavoutsiotis forklarer at han på ingen måte bærer nag til flyktningene. Det er imidlertid flere sider ved den nåværende håndteringen av situasjonen han reagerer på.

– Jeg blir både sint og lei meg når myndighetene lar flyktninger gå langs veien i over 70 kilometer. Hvorfor er det slik? Hent dem heller med en gang de ankommer, sier han.

Lokalbefolkningens syn på flykningene er delt, innrømmer grekeren, men de aller fleste retter pekefingeren mot egne politikere, Europa og USA.

– Majoriteten av de som bor på Lesbos er ikke sinte på flyktningene, men på situasjonen. Flyktningene bare utnytter noe som er skapt av en håndfull verdensledere og nasjoner.

Les også
17 flyktninger druknet utenfor Tyrkia
Les også
Provoserer med «synd»Mantric
Les også
100 millioner samlet inn til syriske flyktninger
Les også
Nordmenn redd for å bli smittet av flyktninger
Les også
16.000 flyktninger og migranter til Danmark på tre uker