Turgåer fant ekstremt sjelden gullmynt

Israelske Laurie Rimon gjorde et unikt funn da hun nylig var på fottur i Galilea.

Da hun sammen med en gruppe eldre turgåere nærmet seg en et arkeologisk funnsted, så hun noe som blinket i gresset like ved stien.

Det viste seg å være en nesten 2.000 år gammel gullmynt med ansiktet til keiser Augustus, som var romersk keiser fra år 30 f.Kr til år 14 e.Kr. Mynten hadde påskriften «Divus Augustus» – Augustus den guddomelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så sjelden er denne mynten at en bare kjenner til én annen av samme type og denne befinner seg i British Museums samlinger i London. Den er laget i år 107 på ordre fra keiser Trajan, som ønsket seg en serie med nostalgiske gullmynter til minne om tidligere keisere.

Ga fra seg mynten

Laurie Rimon forsto straks at mynten kunne være verdifull, og sammen med turgruppens guide kontaktet hun Israels arkeologiske myndigheter på telefon. Bare to timer senere var en representant forIsrael Antiquities Authority på plass, og vedkommende overtalte Rimon til å gi fra seg mynten.

– Det var slettes ikke lett. Det er ikke hver dag en snubler over en slik fantastisk gjenstand, men forhåpentligvis vil jeg snart kunne se mynten utstilt på et museum, sier Laurie Rimon til pressekontoret GPO.

Soldatlønn?

Donald T. Ariel, leder av myntavdelingen til Israel Antiquities Authority, sier til GPO at mynten kan ha tilhørt en romersk soldat som passerte området.

– Historiske kilder forteller at soldatene vanligvis fikk utbetalt 75 sølvmynter når det var lønningsdag. Men når beholdningen av sølvmynter var liten, kunne soldatene istedet få utbetalt tre gullmynter. Disse var så verdifulle, at de knapt kunne brukes. Ingen hadde nok vekslepenger å gi tilbake, sier Ariel.

Det hendte derfor at soldater bar med seg mynter i påvente av å finne noen som kunne veksle, og kanskje har en soldat vært så uheldig å miste deler av lønnen sin.

Verdifull

Gullmynter var altså svært sjeldne og verdifulle på 100-tallet, og siden den omtalte mynten var en spesialmynt, var den knapt i omløp. Siden en bare vet om én annen tilsvarende mynt som har overlevd, er det vanskelig å sette en konkret verdi på den.

Likevel mener Donald T. Ariel at mynten er den mest verdifulle som er funnet i Israel de siste 30 årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hittil er bare to andre gullmynter fra Trajans tid funnet i Israel, én i Givat Shaul ved Jerusalem og én i Kirjat Gat-regionen. Disse var imidlertid «helt vanlige» gullmynter fra perioden.