«Tukler» gjerne med skaperverket

Nestleder Helga Pedersen (Ap) vil forvalte skaperverket ved å kjempe for eggdonasjon og tidlig ultralyd. Men hun synes det er vanskelig å trekke etiske grenser for bioteknologien.

Helga Pe­der­sen for­ven­ter at Ar­bei­der­par­ti­ets lands­møte denne uken vil pro­gram­fes­te å åpne for egg­do­na­sjon, et of­fent­lig til­bud om tid­lig ul­tra­lyd og as­sis­tert be­frukt­ning for ens­li­ge.

Hvor den etis­ke gren­sen skal gå for å fors­ke på men­nes­ker og pro­du­se­re barn, har hun ingen fasit på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg synes det er vans­ke­lig å si at ak­ku­rat her går stre­ken. Det er eks­tremt kre­ven­de de­bat­ter både rent tek­nisk, men ikke minst etisk, sier Pe­der­sen.

Bio­tek­no­lo­gi har vært blant de vik­tigs­te sa­ke­ne under par­ti­enes lands­mø­ter så langt denne våren. SV og Venst­res lands­møte er på linje med på Aps pro­gram­for­slag, mens Sen­ter­par­ti­et sier nei til blant annet egg­do­na­sjon.

Nylig ble det klart at stor­tings­mel­din­gen om re­vi­sjon av bio­tek­no­logilo­ven ble stop­pet av Sp. Fre­dag skrev Dagen at Pe­der­sen li­ke­vel tror at egg­do­na­sjon med tiden skal bli til­latt.

Har god sam­vit­tig­het

Ar­bei­der­par­ti­ets nest­le­der er selv aktiv kris­ten og går jevn­lig i kir­ken. I fjor for­tal­te hun Da­gens le­se­re om sitt for­hold til pin­sen.

- Den hel­li­ge ånd er det som in­spi­re­rer oss til fort­satt å sam­les til guds­tje­nes­te eller annet kris­tent sam­vær, sa Pe­der­sen.

- Hvor­dan gjen­spei­les din krist­ne tro i dine po­li­tis­ke stand­punk­ter?

- Godt spørs­mål. Jeg har for det førs­te vel­dig god sam­vit­tig­het for de stand­punk­te­ne jeg har på egg­do­na­sjon og as­sis­tert be­frukt­ning, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pe­der­sen mener at vi skal ha re­spekt for ska­per­ver­ket og for­val­te det på en god og klok måte.

- Så er det de som har be­skyldt meg og Ar­bei­der­par­ti­et for at vi med for­sla­get om egg­do­na­sjon vil tukle med ska­per­ver­ket. Jeg for­står at det spørs­må­let blir stilt, sam­ti­dig kan man også spør­re seg - er det ikke det man gjør når man inn­fø­rer andre for­mer for medi­sinsk be­hand­ling, spør hun.

- In­fer­ti­li­tet er en syk­dom

Pe­der­sen mener at his­to­ri­en om helse­ve­se­net og «alt det fan­tas­tis­ke vi kan gjøre for pa­si­en­ter i Norge» hand­ler om at vi nett­opp gri­per inn i det som kan ses på som en na­tur­lig ut­vik­ling.

- Vi for­len­ger liv, vi red­der mange fost­re, sier hun.

- Men bio­tek­no­lo­gi hand­ler jo ofte om å skape liv?

- Jo, men så ser jeg på in­fer­ti­li­tet som en syk­dom. Det er også de­fi­nert som en syk­dom av WHO (Verdens helseorganisasjon red.anm.) Vi har for lengst åpnet for sæd­do­na­sjon, og be­gyn­te fak­tisk med det i Norge før kri­gen. Jeg opp­le­ver at det er bred ak­sept for det i det nors­ke sam­fun­net. Da blir det litt ufor­ståe­lig for meg hvor­for man da skal be­hand­le egg- og sæd­cel­ler på for­skjel­li­ge måter.

Pe­der­sen sier at hun har stor re­spekt for mot­stan­de­re av egg­do­na­sjon, men er mest opp­tatt av like­stil­lings­ar­gu­men­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg mener at det er helt feil, både bio­lo­gisk og prin­si­pi­elt på andre måter, å for­skjells­be­hand­le far og mor. Jeg mener at både far og mor er like vik­ti­ge i et barns liv. De barna som blir til ved hjelp av as­sis­tert be­frukt­ning er jo barn som er meget sterkt øns­ket av de som blir for­eld­re­ne deres i fram­ti­den, sier hun.

Vans­ke­lig etikk

Mens Ap har en li­be­ral hold­ning til flere bio­tek­no­lo­gis­ke løs­nin­ger, er par­ti­et mot å åpne for sur­ro­ga­ti i Norge.

- Det hand­ler om de etis­ke be­ten­ke­lig­he­te­ne ved å åpne for sur­ro­ga­ti. Det med­fø­rer ri­si­ko for men­neske­han­del og ut­nyt­tel­se av kvin­ner i en vans­ke­lig livs­si­tua­sjon, sier Pe­der­sen og viser til in­dis­ke sur­ro­gat­mød­re.

Hun har også en annen grunn til å si nei til sur­ro­ga­ti:

- Den som skal være mor til bar­net skal også være den som bærer ri­si­ko­en med svan­ger­ska­pet, sier nest­le­de­ren.

Pe­der­sen skjøn­ner godt at det er mot­fore­stil­lin­ger mot å fors­ke på over­tal­li­ge, be­fruk­te­de egg og at man skal kunne do­ne­re dem bort - altså en kom­bi­na­sjon av egg- og sæd­do­na­sjon.

- Men er det bedre å de­stru­ere det, enn å bruke det i forsk­ning eller til å skape et nytt liv? Jeg mener at det å kunne bruke et liv som er skapt til noe godt må være mulig å for­sva­re frem­for å de­stru­ere det, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bor­ger­lig skremme­bil­de

Til høs­ten er pla­nen å vinne stor­tings­val­get og fort­set­te med det rødgrøn­ne pro­sjek­tet. Pe­der­sen hol­der åpen døra for å sam­ar­bei­de vi­de­re med KrF i en­kelt­sa­ker som vel­ferd fram­for skatte­kutt.

- Ar­bei­der­par­ti­et og KrF har ideen om rett­fer­dig­het og so­li­da­ri­tet til fel­les.

Og det er nett­opp disse sa­ke­ne hun skal fiske etter kris­ten­kon­ser­va­ti­ve vel­ge­re med.

- Et sterkt fel­les­skap som tar vare på alle. Uan­sett hvor godt ut­gangs­punkt en har i livet, vet aldri hva livet kan brin­ge med seg, så det er vik­tig at vi har fel­les­ska­pet i ryg­gen, sier Pe­der­sen.

Den siste tiden har Høyre over­tatt po­si­sjo­nen som det størs­te par­ti­et i Norge på de fles­te me­nings­må­lin­ge­ne. Pe­der­sen fryk­ter en bor­ger­lig re­gje­ring der Frp blir num­mer to-par­ti­et.

- Det er det mest mørke­blå re­gje­rings­al­ter­na­ti­vet vi noen gang har hatt i Norge. Det vil føre til mer skatte­kutt-po­li­tikk, kom­mer­sia­li­se­ring av helse­ve­se­net og stor­stilt pri­va­ti­se­ring av norsk skole. Det vil være mange skritt i en helt annen sam­funns­ret­ning enn det vi står for, ad­va­rer Pe­der­sen.

Nett-TV: Vi over­fø­rer Aps lands­møte di­rek­te på www.dagen.no fra tors­dag for­mid­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helga Pedersen

Født i Sør-Varanger ved Kirkenes i 1973. Gift, ett barn.

Parlamentarisk leder for Aps stortingsgruppe og nestleder for partiet.

Hun var fisker- og kystminister i Stoltenbergs første rødrønne regjering 2005-2009.

Er leder for programkomiteen i Ap. Landsmøtet 18.-21. april skal vedta nytt partiprogram.

Der blir det trolig strid om kjønnsnøytral verneplikt og konsekvensutredning for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Nett-TV: Arbeiderpartiets landsmøte overføres direkte på dagen.no.