Tsunami ved kysten av Japan etter jordskjelv

En liten tsunami har truffet kysten av Japan etter et kraftig jordskjelv. Bølger på opptil tre meter kan nå land i nærheten av det ødelagte atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Rystelsene ble utløst utenfor kysten, øst for Fukushima-området og atomkraftverket som ble ødelagt av den voldsomme tsunamien som rammet Japan etter et kraftig jordskjelv i 2011.

En tsunami på 60 cm har allerede nådd havna i Onahama, melder kringkasteren NHK. Det er sendt ut advarsel om bølger på opptil tre meter, og innbyggere i en rekke områder langs kysten har fått beskjed om å evakuere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Neppe store ødeleggelser

Skjelvets styrke ble først anslått til 7,3, men senere nedjustert til 6,9 av US Geological Survey. Det ble utløst om lag 10 kilometer under havbunnen.

Seismolog Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitet i Sverige er imidlertid ikke veldig bekymret. Han mener skjelvet ikke er kraftig nok til å forårsake en tsunami som vil gjøre store ødeleggelser. I tillegg ligger episenteret ganske langt til havs.

– Jeg vil bli veldig overrasket om dette forårsaker store problemer, sier han til nyhetsbyrået TT.

Atomkraftverket

Foreløpig er det ikke kommet meldinger om skader som følge av skjelvet. Det er heller ikke registrert problemer ved atomkraftverket, ifølge kraftselskapet som driver det.

Tre reaktorer smeltet ned etter at Fukushima-kraftverket ble truffet av den voldsomme tsunamien i 2011. Det førte til store materielle ødeleggelser også mange andre steder langs kysten, og kjempebølgen kostet over 18.000 mennesker livet. (©NTB)