USAs Midtøsten-utsending, Jason Greenblatt (i midten) under et besøk i Jerusalem tidligere i juli. Foto: Ronen Zvulun / AP / NTB scanpix

– Trump-rådgiver til Jerusalem for å dempe konflikt

En av president Donald Trumps seniorrådgivere skal være på vei til Jerusalem i et forsøk på å dempe konflikten om Haram al-Sharif, også kjent som Tempelhøyden.

Jason Greenblatt reiste til Midtøsten søndag kveld, opplyser en ikke navngitt amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP. Greenblatt er Trumps spesialutsending til internasjonale forhandlinger.

Konflikten om den hellige høyden i Øst-Jerusalem har de siste dagene krevd minst seks liv, tre palestinere og tre israelske bosettere. I tillegg er opptil 400 palestinere såret i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Israels regjering skuffet over Trumps løftebrudd

Metalldetektorer

Palestinerne raser mot at Israel har installert metalldetektorer ved inngangen til høyden, der kun muslimer har lov til å utøve sin religion, og som Jordan har overoppsyn med.

Den israelske regjeringens sikkerhetsråd diskuterte natt til mandag situasjonen, men har ennå ikke tatt noen avgjørelse om de nye sikkerhetstiltakene.

LES OGSÅ: Trump beholder atomavtalen med Iran

Israel har de siste dagene også installert flere overvåkingskameraer i gamlebyen. Tiltakene er iverksatt etter at to israelske politifolk ble drept ved Haram al-Sharif for halvannen uke siden.

Palestinerne mener at metalldetektorene betyr at Israel er i ferd med å ta kontroll over høyden og al-Aqsa-moskeen, som regnes som muslimenes tredje helligste sted etter Mekka og Medina.

Les også
Trump sier han har all makt til å benåde hvem det måtte være
Les også
Interpol mistenker at IS-medlemmer er trent til å angripe Europa
Les også
Trump beholder atomavtalen med Iran
Les også
– Trump vurderer å benåde seg selv