Trump kritiseres for Ku Klux Klan-støtte

Donald Trump er kommet i ildlinjen for å ha nektet å avvise støtten han har fått fra David Duke, en kjent hvit nasjonalist og tidligere Ku Klux Klan-topp.

Mangemilliardæren som leder kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat, sa han ikke ante noe om Duke da han ble spurt om saken på TV-kanalen CNN.

– Jeg vet ikke hvilken gruppe du snakker om. Du vil ikke at jeg skal fordømme en gruppe jeg ikke aner noe om, sa Trump om den beryktede rasistorganisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor kom imidlertid en rapport fra 1927 for dagen som viser at Trumps far Fred Trump var en av sju menn som ble arrestert under et sammenstøt mellom 1.000 medlemmer av Ku Klux Klan og politiet i Queens i New York.

Trump kalte meldingen latterlig og hevdet overfor Daily Mail at faren aldri var blitt arrestert, at hele rapporten var vås og at dette aldri hadde skjedd.

Anti-Defamation League er en av flere borgerrettsorganisasjoner som har bedt Trump avvise støtte fra Duke og andre rasister. Ifølge organisasjonen oppfordret Duke nylig velgerne til å jobbe frivillig for Trump-kampanjen. Duke sa på sitt radioprogram at å stemme mot Trump er å oppfatte som forræderi mot ens arv, noe som er et kodeord for hvit arv.

Både John Kasich og Ted Cruz fordømmer Trumps kommentar. På Twitter sier Cruz at alle må være enige om at rasisme er galt og at Ku Klux Klan er avskyelig.

Den demokratisk kandidaten Bernie Sanders kom også med en fordømmelse.

«Amerikas første svarte president kan ikke og skal ikke etterfølges av en hatformidler som nekter å fordømme Ku Klux Klan», tvitret han. Og i et sjeldent tilfelle av enighet retvitret Hillary Clinton Sanders' tweet. (©NTB)