Trump anklages for å oppfordre til våpenbruk mot Clinton

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump foreslo tirsdag at våpentilhengere kan stoppe Hillary Clinton. Flere tolker kommentaren som en oppfordring om våpenbruk mot den politiske rivalen.

I en tale i delstaten North Carolina antydet Trump at våpentilhengere kan stoppe Hillary Clinton fra å bli president og velge nye høyesterettsdommere.

Den direkte ordlyden knyttet seg til «Second Amendment», det amerikanske grunnlovstillegget som slår fast retten til å bære våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hillary ønsker hovedsakelig å fjerne grunnlovstillegget om retten til å bære våpen, sa Trump.

Deretter kom han med den noe kryptiske kommentaren som har skapt reaksjoner:

– Hvis hun får velge sine dommere, er det ingenting dere kan gjøre, folkens. Selv om Second Amendment-folkene ... kanskje det er, jeg vet ikke, sa Trump.

– En drapstrussel

Flere kritiske stemmer har tolket beskjeden som en oppfordring til å bruke våpen.

– Foreslo Trump overfor sine tilhengere å skyte Hillary? Skyte den hun nominerer som dommer? Hvem vet. Alt sammen er så ufyselig, flaut og trist, skriver den demokratiske senatoren Chris Murphy i Connecticut påTwitter. I 2012 ble 20 skoleelever og seks ansatte drept i en skytemassakre på barneskolen Sandy Hook i delstaten.

– Dette er ikke en lek. Ustabile folk med kraftige skytevåpen og hat mot Hillary hører på deg, Donald Trump, skriver Murphy.

Han mener at uttalelsene ikke kan tolkes som et politisk feilsteg, men at det er en «drapstrussel, som kraftig øker sjansen for en nasjonal tragedie og krise».

Avviser anklagene

Trump avviser anklagene fullstendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Media er desperate etter å distrahere bort fra Clintons motstand mot grunnlovstillegget. Det jeg sa var at tilhengere av «Second Amendment» må organisere seg og komme seg ut for å stemme for å redde grunnloven vår, skriver han påTwitter.

Presidentkandidatens valgkamporganisasjon var også raske med å sende ut en pressemelding for å klargjøre de omstridte kommentarene. Her blir pressen anklaget for å være «uærlig» og det presiseres at våpenaktivister står for en viktig og kraftfull velgermasse.

– Det kalles fellesskapets kraft. «Second Amendment»-folkene har et fantastisk livsmot og et voldsomt sterkt samhold, noe som gir dem en storslått politisk kraft, sier kommunikasjonsrådgiver Jason Miller i Trumps valgkampapparat.

– Og i år kommer de til å stemme i rekordantall, og det kommer ikke til å være for Hillary Clinton, det blir for Donald Trump.

– Farlig språk

Clinton har gjort det klart at hun ønsker å innføre strengere regler for våpenkjøp for å forhindre at skytevåpen kommer i feil hender, noe hun gjentatte ganger har blitt angrepet for av Donald Trump.

Clintons valgkampsjef, Robby Mook, mener Trump bruker et «farlig språk» i sine siste uttalelser.

– En person som prøver å bli president i USA, burde ikke foreslå vold på noen som helst måte, sier Mook. (©NTB)