Tror politikere vinner på verdidebatter i kirken

– Det bygger opp troverdigheten til politikerne, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om verdidebatten i IMI-kirken.

IMI-kirken inviterte politikere fra stortingspartiene til verdidebatt søndag kveld.

*Nett-TV: Se debatten i reprise - i videovinduet øverst på skjermen! *

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å få verdiperspektivene inn i valgkampen er utrolig viktig. Jeg tror de som var her har fått med seg noe. Jeg tror dette bygde opp troverdigheten til politikere, sier Knut Arild Hareide til KPK etter debatten.

KrF-lederen syntes debatten var god og roste IMI-kirken for profesjonell debattledelse.

– Jeg tror samtlige av politikerne her har hatt en god opplevelse. Det er denne typen debatter vi trenger mer av, sier han.

– Takknemlig til politikerne

Panelet bestod av Anna Kvam (Miljøpartiet De Grønne), Geir Pollestad (Senterpartiet), Solveig Horne (Fremskrittspartiet), Bent Høie (Høyre), Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti), Iselin Nybø (Venstre), Hadia Tajik (Arbeiderpartiet) og Eirik Faret Sakariassen (Sosialistisk Venstreparti).

IMI-pastor Egil Elling Ellingsen ledet debatten og var fornøyd med resultatet.

– Jeg er takknemlig til politikerne. Jeg opplevde at de var på sakene og bidro til en god samtale om verdiene. Jeg synes de var flinke til å si konkret hva de ville gjøre, sier Elling Ellingsen.

IMI-kirken valgte å fokusere på problemstillinger rundt ensomhet, integrering, klima og arbeidsplasser i verdidebatten som erstattet kveldsgudstjenesten denne søndagen.

– Vi kunne sikkert løftet frem andre tema også, som sorteringssamfunnet. Jeg tror det er viktig å ha en samtale der man er bevisst på hva som er verdigrunnlaget og at vi løfter opp det bibelske verdigrunnlaget, sier pastoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likheter og ulikheter

Verdidebatten fikk frem ulikhetene i partienes tilnærming til temaene, selv om det også var mange likheter i forslag til løsninger. I debatten om ensomhet gikk styrking av frivilligheten igjen hos samtlige av politikerne.

– Det er interessant at vi har en debatt der alle er enige om at vi har et problem og det er relativt stor enighet om løsningene. Da er det trist å konstatere at problemet øker til tross for denne enigheten, sier Anna Kvam fra MdG.

Hun var enig med Hareide i at debatten var fin.

– Vi var innom mange tema jeg tror man kan identifisere seg med og være interessert i under valgkampen uavhengig av tro og livssyn.

Listhaug kom ikke

Opprinnelig skulle Sylvi Listhaug stille i IMI-debatten for Fremskrittspartiet, men en dobbeltbooking gjorde at hun meldte avbud til fordel for et arrangement i Møre og Romsdal som er fylket hun står på liste i. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne stilte opp i stedet.

– Både Sylvi og jeg sitter i samme regjering og den innvandringspolitikken hun fører er regjeringen og flertallet på Stortinget sin. Så bruker vi litt forskjellige ord, sier Horne.

Horne syntes det var naturlig at hun, som står øverst på FrP sin liste i Rogaland deltok i debatten i Stavanger.

Under debatten om integrering fikk Fremskrittspartiet kritikk fra flere hold på ordbruken sin i innvandringsdebatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ord er viktige. Det handler om man bygger broer eller murer, tillitt eller mistillit, sier Hareide.

Horne sier FrP er vant til slik kritikk.

– Jeg håper vi kan løfte oss ut av den retorikkdebatten og heller ha fokus på politikken og ikke hvilke ord som blir brukt, sier hun.