Tror på lokal Stavanger-biskop

I dag offentliggjør Stavanger bispedømmeråd hvem som er deres kandidater til å bli ny biskop etter Erling Pettersen.

Én som har vært nevnt som kandidat er prost Ludvig Bjerkreim i Sandnes. Han har vært bispe­nominert før, en gang i Stavanger og en gang i Agder og ­Telemark. Han er populær lokalt, men sier han ikke er blitt spurt om å stille.

– Man kan ikke bli biskop når man er 63 år. Det må være yngre krefter som skal trå til, sier han til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Jeffrey Huseby (57), generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap, er blitt holdt frem som en naturlig kandidat.

– Jeg er ikke blitt spurt om å stille, sier han til Dagen.

Lukket prosess

Biskop Erling Pettersen går av 1. mars neste år, ved fylte 67. Han har bak seg nærmere 25 år med lederstillinger i Den norske ­kirke.

Prosessen i bispedømmerådet med å finne hans etterfølger er lukket frem til kandidatene offentliggjøres på pressekonferansen i morgen.

Flere kilder som Dagen har snakket med tror at Stavanger bispedømmeråd vil innstille på bispekandidater som virker samlende i kirken.

Flere nevner også at sterk tilknytning til landsdelen er viktig.

– Bispedømmerådet har lett nasjonalt og lokalt etter kandidater og vært veldig tydelige på at man ønsker det, sier stiftsdirektør Jorun Kraft Vistnes.

Man må tilbake til Bjørn Bue, som var biskop fra 1985 til sin død i 1997, for å finne en biskop med en solid lokal forankring. Nåværende biskop, Erling Pettersen, har bakgrunn som Oslo-­akademiker og Kirkeråds­direktør frem til han ble utnevnt i 2009. Forrige biskop, Ernst Oddvar Baasland, hadde, før han ble utnevnt til biskop, virket som forsker og professor ved Menighetsfakultetet og ved lære­steder i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Delt på midten

Stiftsdirektøren vil ikke si noe om hva slags kandidater rådet har lett etter.

– Hvordan rådet har tenkt i forhold til det vil vi kommentere torsdag. Nå har rådet møte på onsdag kveld og torsdag morgen, og da er det også vanskelig å si noe om det før dette.

Vil ikke kommentere

Andre aktuelle navn som tidligere har vært nevnt er Helge Gaard (57), prost på Karmøy, Ivar Braut (60), sokneprest i Birkeland i Bergen og medlem i Kirkerådet, Bård Mæland (47), rektor ved VID (tidligere Misjonshøgskolen), Ingeborg Mongstad-Kvammen (44), generalsekretær i Bibel­selskapet, og Anne Lise Ådnøy (58), domprost i Stavanger.

Dagen har vært i kontakt med flere av disse, men ingen ønsker å kommentere hvorvidt de er blitt spurt eller om de er aktuelle som ny Stavanger-biskop.