Tror ikke nyorientering gir flere velgere til KrF

Kommunestyremedlem og pastor Arnfinn Clementsen advarer partiledelsen mot en nyorientering som støter bort gamle velgere og ikke trekker nye sympatisører.

I et notat som han har sendt til store deler av partiledelsen peker han på at det vesentlige for partiet er å holde fast på verdigrunnlaget.

«I dag må vi innse at forandringen fra bekjennelse til forpliktelse ikke skaffet partiet oppslutning, men i stedet har skapt mye usikkerhet. De krefter i partiet som ønsket at KrF med dette skulle bli mer spiselig for nye velgergrupper utenfor den kristne leiren, tok etter min mening feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er nettopp tydelighet og styrken i verdier og holdninger, både i partiprogram og hos de personer som representerer partiet, som gjør at folk søker seg til KrF. Strategiprosess og modernisering av partiet har ikke gitt de ønskede resultater, selv om mye av det etter min mening har vært riktig og nødvendig», skriver Clementsen i notatet.

– Er dette kjernen i det du ønsker å formidle?

– Ja, jeg føler at det er ved kjernen. Jeg var enig i vedtaket den gang og har ikke endret syn på det. Men det hjalp ingen ting å skille mellom bekjennelse i kirken og forpliktelse i partiet. Å svekke forholdet til hovedmålgruppen er ikke veien å gå, svarer Arnfinn Clementsen.

Avgjørende fase

Til Dagen sier han at han opplever at KrF er i en viktig og avgjørende fase.

– Jeg mener at vi har mulighet til å styrke velgergruppene i det kristne landskapet. Men vi må se på realitetene, at det har vært et ganske stort fall de siste 20 år, både i velgeroppslutning og meningsmålingene.

Han legger til at han har skrevet notatet ut i fra ønsket om å være en lagspiller, fordi han vil det beste både for KrF og landet vårt.

– Jeg tror ikke det jeg kommer med er en fullgod analyse av situasjonen i landet vårt, men jeg har vært en samfunnsengasjert pastor i mange år. Derfor bestemte jeg meg for å skrive et skikkelig notat, sier Clementsen.

Positive reaksjoner

Han sendte notatet til 70 personer i KrF onsdag kveld, til ledere på ulike nivåer i organisasjonen. Torsdag morgen hadde han allerede fått omlag ti tilbakemeldinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reaksjonene så langt betegner han som veldig positive.

– Kommentarene så langt viser at notatet ottas på en god måte, som et konstruktivt innspill. Flere svarer at de vil ta det med til sine fora, og det er akkurat det jeg ønsker, sier pastoren.

Viktig innspill

Lokalpolitikeren ønsker at notatet kan være et konstruktivt innspill til arbeidet med partiprogrammet for neste fireårsperiode.

Clementsen skriver videre at det kan virke som det er en avstand mellom partiets ledelse og velgere når det gjelder både innhold og tempo i noen av de endringer og prosesser som har foregått de siste årene.

Han mener også at arbeidet med å gjøre partiet mer spiselig for nye velgergrupper har skapt en del unødvendig usikkerhet.

«De siste valgene og meningsmålingene kan tyde på at betydelige deler av det vi kan definere som partiets hovedmålgruppe, ikke støtter opp om eller stemmer på partiet. Det ser ikke ut til at nye velgere dekker opp for lekkasjen i den andre enden», påpeker han i notatet.

Trette medlemmer

– Du skriver også at du opplever en tretthet blant KrF-medlemmene. Hva skyldes den tilstanden?

– Det er en liten prosent av KrFs velgere og medlemmer som jeg har kontakt med personlig. Men ganske mange snakker med meg, og jeg opplever at folk er gått trett av stadige prosesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er bra å ha prosesser rundt noe som skal gjøre partiet bedre. Men hvorfor gjøre det på ting som skal ligge fast. Dette er altså opplevelser jeg møter hos noen, men det er ingen analyse.

– Jeg oppfatter på en måte at du oppfordrer partiet til å se tilbake på den opprinnelige ideen bak KrF. Stemmer det?

– Jeg skriver noe om at det finnes en kraft i den opprinnelige visjonen, og at man hele tiden må gå tilbake til den. Det betyr ikke at man kan gjøre ting på samme måte hele tiden. Jeg oppfordrer partiet til å finne tilbake til kjernen, men tror selvsagt ikke at det er et politisk parti som er lys og salt i landet.

Men vi må forholde oss til et samfunn i veldig endring. Jeg ønsker ikke å fremstå som en konservativ type som sier at vi må tilbake til det som en gang var. Det går ikke, sier Arnfinn Clementsen, som legger til:

– Jeg tror det er behov for et parti som bygger tydelig på bibelske og kristne verdier. Men KrF trenger nå å definere sin hovedbase, i et kristent og politisk sentrum.

Les også: