Tror Bush vil bombe iranske atomanlegg

President George W. Bush kan neste år komme til å velge en militær løsning på striden rundt det iranske atomprogrammet, tror politiske analytikere i USA.

? Jeg tror han kommer til å gjøre det. De kommer til å bombe anlegg for masseødeleggelsesvåpen neste sommer, sier John Pike, leder for tankesmia Globalsecurity.org, og viser til atomanleggene i Iran.

? Det vil kreve en begrenset militær aksjon for å ødelegge tilgangen deres på masseødeleggelsesvåpen, fremholder han.

Den kjente amerikanske journalisten Seymour Hersh har også uttalt at han tror Det hvite hus, med visepresident Dick Cheney i spissen, ønsker å angripe Iran. Det kommer til å skje med eller uten godkjenning fra den demokratisk kontrollerte Kongressen, mener journalisten.

Hersh skrev i helgen en artikkel i The New Yorker at Cheney holdt et møte om Iran en måned før kongressvalget i USA der han sa at en militær løsning på situasjonen i Iran ikke kunne utelukkes.

Ikke utenkelig
Joseph Cirincione, en av lederne for tankesmia Center for American Progress, sier det ikke er utenkelig at USA kommer til å velge å bombe Irans atomanlegg.

? Det er ikke realistisk, men det betyr ikke at vi ikke kommer til å gjøre det. Det er mindre sannsynlig etter valget, men fremdeles fullt mulig, sier han.

? Sentrale deler av Bush-administrasjonen er fortsatt opphengt i ideen om at regimet i Iran må fjernes.

Joseph Cirincione mener den harde kjerne av kompromissløse politikere i USA mistet sin spydspiss da forsvarsminister Donald Rumsfeld kunngjorde sin avgang.

Overtakeren, tidligere CIA-sjef Robert Gates, har tidligere gitt uttrykk for at han foretrekker direkte dialog med Iran, ifølge Cirincione.

? Men de finnes fremdeles på høyeste hold i administrasjonen, i kontorene til visepresidenten, i staben for nasjonal sikkerhet og kanskje også hos presidenten selv, fremholder han.

? Vi må bombe
I en artikkel i Los Angeles Times argumenterer Joshua Muarvchik i det nykonservative Amercian Enterprise Institute for å innta en tøffere holdning overfor Iran.

? Den diplomatiske tilnærmingen og sanksjoner har ikke ført til noe. Valgene våre er derfor redusert til to: vi kan forberede oss på et liv med atommakten Iran, eller vi kan bruke makt for å forhindre det, skriver han.

? Vi må bombe Iran.

(©NTB)