PRESSET PRESIDENT: Syrias president Bashar al-Assad (t.v.) snakker med en tysk journalist i Damaskus. Opprørerne i Syria krever at Assad må gå av før en eventuell fredskonferanse. (foto: SANA / AFP Photo / NTB scanpix)

- Trolig ingen Syria-konferanse før august

En freds­kon­fe­ran­se for Syria vil etter alt å dømme ikke kunne hol­des før i au­gust, sier en G8-kilde.

Det er USA og Russ­land som i fel­les­skap har tatt ini­tia­tiv tilSy­ria-kon­fe­ran­sen. I ut­gangs­punk­tet var det håp om at den skul­le kunne hol­des i juni, men siden er den blitt ut­satt til juli.

En kilde under topp­mø­tet i Nord-Ir­land sa tirs­dag at det er den store uenig­he­ten om hvem som skal sitte i en even­tu­ell sy­risk over­gangs­re­gje­ring, som gjør at kon­fe­ran­sen tro­lig ikke vil kunne hol­des før i au­gust.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kil­den sier også at Russ­lands pre­si­dent Vla­di­mir Putin nær­mest har dan­net en front mot de andre lan­de­ne under topp­mø­tet i Nord-Ir­land.

- Stil­lin­gen er nes­ten 7 mot 1 når det gjel­der Syria, og det er klart at Putin ikke leg­ger skjul på hva han mener, sier ved­kom­men­de.

Russ­lands vise­uten­riks­mi­nis­ter Sergej Riab­kov mener imid­ler­tid at lan­de­ne har gjort fram­skritt når det gjel­der å bli enige om hva som bør skje med Syria vi­de­re. Han mener at det nå er bedre sjan­ser for at en freds­kon­fe­ran­se kan hol­des snart.

I slutt­er­klæ­rin­gen etter det to dager lange topp­mø­tet mel­lom ver­dens åtte mek­tigs­te land, står det iføl­ge di­plo­ma­ter in­gen­ting om den fram­ti­di­ge rol­len til pre­si­dent Bashar al-As­sad. Det skal Russ­land ha sør­get for.

Putin tok tid­li­ge­re tirs­dag av­stand fra opp­rø­rer­nes krav om at Assad må love å gå av før kon­fe­ran­sen hol­des.

Selv om det er stor uenig­het mel­lom Russ­land og andre G8-land om hvor­dan en even­tu­ell sy­risk over­gangs­re­gje­ring skal se ut, er de i det mins­te enige om at en over­gangs­re­gje­ring må dan­nes så raskt som mulig. (©NTB)