Troen på oppstandelsen hjalp Kurt å tro på gull

Kurt Kvikstad ble verdensmester i håndbak forrige helg. Finalen med venstre hånd var avgjort på under et sekund.

Kurt Kvikstad har vært verdensmester tidligere også. I 1995 tok han gull i seniorklassen. Året etter la han opp, men begynte på igjen i 2011. Fra da var målet å vinne et nytt gull.

– Hvordan er det mulig å være borte fra idretten så lenge og gå hen og vinne?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har man først blitt god i håndbak, så sitter det i. Det er nesten litt som å sykle. Har du først lært det, så kan du det. Det lå lagret, men det tok lang tid å frigjøre det. Man må bare unngå å bli skadet og trene med gode teknikker. Et godt råd er å ikke gå for fort fram.

Høyre og venstre

Kvikstad forteller at han var i VM-finalen med venstre arm i -93, -94 og -96. Alle gangene tapte han. Derfor var det ekstra viktig for ham å vinne denne finalen.

– Jeg ville ikke ha et fjerde tap med den armen, sier han.

– Er det mer status å vinne med høyre enn med venstre?

– Isolert sett er det kanskje det, for folk flest er jo høyrehendte. En som er venstrehendt og stiller i venstrehendt bryting har sånn sett flere fordeler. Men en VM-tittel er en VM-tittel, slår han fast.

I tillegg til å vinne gull, vant Kvikstad også sølv med høyre arm. I premie fikk han diplom og medalje og æren av å stå på internasjonale lister.

52 nasjoner

52 nasjoner deltok i Bulgaria. Totalt var det 1.300 deltakere i mange vektklasser og kategorier. Kvikstad er i vektlassen 100+ og brøt med andre i alderskategorien 50-60.

– Hvor mange dreide det seg om i din gruppe?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi var ti høyre og ti venstre, så vi var ikke så mange. I finalen vant jeg over regjerende verdensmester, en russer som vant i fjor. Og i høyre tapte jeg for en amerikaner, også han regjerende verdensmester.

1 33 år har Kvikstad trent styrke. Å trene mye håndbak skal man ikke gjøre, fordi belastningen blir for stor.

– Det er en nøye balansegang, forklarer han.

Tro at alt er mulig

– Hvor sterk er du egentlig?

– Jeg kan bøye hestesko, brette steikepanner og bøye jernstenger. I tillegg har jeg blitt nominert til Norges sterkeste mann tre ganger.

Privat er Kvikstad kristen og legger ikke skjul på troen. Som idrettsutøver og kristen har han tro på at det «ene kan hjelpe det andre.»

– Skal du vinne VM, så må du tro at det er mulig. Du må ta sats og gå for det.

Kvikstad sier at han tror at Jesus sto opp fra de døde og at han lever i dag. Han tror også på Bibelen når den sier at Jeg «alt er mulig for den som tror.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan overføres på flere av livets områder, også håndbak, sier han.