Krevende– Det er ikke tvil om at det å være leder for KrF kan være spennende, men også enormt krevende. Og med siste dagers hendelser i tankene, må en være veldig bevisst hvis en skal gå på, sier Knut Arild Hareide.

- Trist at Høybråten trekker seg

Hans Olav Syversen, Dagrun Eriksen eller Knut Arild Hareide kan bli ny KrF-leder. Lørdag kveld kunngjorde Dagfinn Høybråten at han ikke tar gjenvalg til våren.

- Jeg tror det er mange i KrF som synes at dette er en trist dag. Dagfinn Høybråten er en av Norges dyktigste politikere. Han har fått til mye for landet og KrF, sier Knut Arild Hareide til DagenMagazinet få timer etterpå.
Hareide er stortingsrepresentant for KrF og var tidligere miljøvernminister og 2. nestleder i partiet. Han har jobbet tett med Høybråten og sett hans innsats.
- Alle tenker på røykeloven, men jeg tenker også på satsingen i psykiatrien og psykiatrireformen. Da han var helseminister gikk helsekøen nedover, men da de rødgrønne overtok gikk den oppover. Den saken jeg vil peke på spesielt er det han fikk til i bioteknologiloven i Bondevik II-regjeringen. Det viste at kampen mot sorteringssamfunnet er en av KrFs viktigste saker.

Fra strid til samling?

Hareide forstår at Høybråten nå valgte å offentliggjøre bestemmelsen han tok allerede i 2008 om å ikke stille på nytt. Uroen rundt hans person de siste dagene gjorde det enda vanskeligere for KrF å få fokus på de politiske sakene. Fra før sliter partiet med strid rundt utspill fra 2. nestleder Inger Lise Hansen, uenighet om bekjennelsesparagrafen og dårlige meningsmålinger.
- Vi må i større grad greie å være et samlet og gjenkjennelig parti. Det skal vi være på brede områder som eldreomsorg, fattigdomsbekjempelse og miljø, men vi skal også være et tydelig verdiforankret parti, er Hareides oppskrift på å komme opp fra bølgedalen.
Han har ikke tatt noen beslutning om han selv vil være kandidat til toppvervet. Valgkomiteen vil be fylkeslagene komme med forslag før de forespør mulige kandidater.

Krevende verv å ha

- Det er ikke tvil om at det å være leder for KrF kan være spennende, men også enormt krevende. Og med siste dagers hendelser i tankene, må en være veldig bevisst hvis en skal gå på. være motivert og ha støtte fra et samlet parti, tror jeg vil være viktig i den situasjonen KrF er i nå, sier Hareide.
Stortingsmann Hans Olav Syversen synes det er dramatisk at Høybråten går etter det tøffe presset han har hatt i det siste. Syversen synes ikke at det samlede bildet som tegnes av lederen stemmer med virkeligheten.
- Vi er alle mennesker. Dagfinn har en direkte lederstil. Det vet han, og det vet de som er rundt ham. For noen kan den kanskje oppleves for direkte.
Syversen vil ikke svare på om han selv vil være en lederkandidat, før han har fått mer tid til å fordøye det som ble meddelt lørdag.

Maner til ro

- Vi har behov for at partiet etter hvert kommer inn i et roligere farvann. Og det påligger oss alle å bidra til, sier Syversen.
Dagrun Eriksen sitter på Stortinget, er nestleder og i tillegg leder av partiets strategikomitè. Hun er ikke uvillig til å være lederkandidat.
- Jeg lukker ingen dører. Nå må partiet og valgkomiteen får gjøre den jobben det er å finne de kandidatene som skal bekle vervene i partiet. Og jeg har tidligere tatt på meg oppgaver når partiet har bedt meg om det. At folk tenker på meg i den sammenhengen, tar jeg som en tillitserklæring.
Eriksen roser Høybråten for å ha fått gjennom store reformer og lover i sin lange tjeneste for partiet. I Bondevik-regjeringen snudde han blant annet debatten fra aktiv dødshjelp til aktiv livshjelp.

Endre partikulturen!

Hun synes det er trist for Høybråten at det ble slik uro rundt ham på slutten før han skulle kunngjøre at han ikke tar gjenvalg, Samtidig har det vært viktig for mange å få fram sin historie. Og i strategiarbeidet har hun sett behov for å gjøre noe med partikulturen generelt.
- Når sterke aktører som Ingebrigt Sørfonn står fram med sin historie på den måten, er det noe partiet må forholde seg til og ta på dypeste alvor.
Eriksen sier at det er kjempeviktig å samle seg om strategien. endre bekjennelsesparagrafen er ikke den eneste løsningen. Heller ikke å skifte leder.
- Partiet har en knalltøff jobb foran seg når det gjelder å meisle ut et alternativ som velgerne har tro på, sier hun.
Sjansen for at Inger-Lise Hansen, som er 2. nestleder, stiller til valg på nytt er i følge flere kommentatorer større etter at Høybråten trakk seg. Men toppvervet er tvilsomt siden hun er så ung og heller ikke sitter på Stortinget. DagenMagazinet har ikke fått kontakt med Hansen, som er på utenlandsreise.