I første halvår av 2020 har rundt én av fire fedre tatt ut 75 dager eller mer med foreldrepenger. Det er ny rekord. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB

Tredobling av antall fedre som har tatt 75 dager eller mer av fedrekvoten

I første halvår av 2020 har rundt én av fire fedre tatt ut 75 dager eller mer med foreldrepenger. Det er en tredobling fra samme periode i fjor og ny rekord.

De siste årene har lengden på fedrekvoten vært gjennom en rekke endringer, og fra 1. juli 2018 ble kvoten utvidet fra 50 til 75 dager. Ettersom fedre kan ta ut foreldrepenger over en periode på tre år, er det først nå man kan se effekten av utvidelsen, melderNav.

Statistikken viser at 24 prosent av fedrene tok ut 75 dager eller mer, mot kun 8 prosent i samme periode i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vet at fedres uttak av foreldrepenger har endret seg nærmest umiddelbart etter hver endring i fedrekvoten de siste årene. Nå ser vi at det samme har skjedd også når fedrekvoten er økt til 75 dager. Totalt sett betyr det at fedre aldri har tatt ut så mange dager med foreldrepenger som de gjør nå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Andelen som tok ut 50 dager, har gått gradvis ned etter at fedrekvoten økte. Det var under 1 prosent som tok ut 50 dager i første halvår 2020, mot 18 prosent i 2019 og 23 prosent i 2018.

Det er fedrene i Oslo og i det nye fylket Troms og Finnmark som tar ut flest dager med foreldrepenger, med henholdsvis 29 og 26 prosent. Lavest andel var det i Agder, der kun 16 prosent tok ut 75 dager eller mer, og i Rogaland, der 18 prosent tok ut 75 dager eller mer.