Trafficking-offer kjemper for å bli i Norge

Somaliske «Yasmin» ble ødelagt av over 15 år som sexslave i Europa. Nå kjemper hun sitt livs kamp for å få bli i Norge. Mandag starter saken i Høyesterett.

Norges øverste domstol skal ta stilling til om det er et brudd på Den europeiske menneskerettskommisjonen (EMK) å sende den sterkt svekkede kvinnen i 30-årene tilbake til Ungarn, der hun tidligere har fått asyl – eller om hun er så syk at hun faller inn under unntaksregelen om at svært sårbare mennesker kan få sin asylsøknad behandlet.

– Dette er et komplekst juridisk spørsmål. Høyesterett skal vurdere om lagmannsretten har gått dypt nok inn i Yasmins sak, sier hennes advokat Terje Einarsen til NTB. Yasmin er ikke kvinnens virkelige navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når Høyesterett har sluppet en slik sak igjennom, er det fordi retten mener at saken har prinsipielle sider som kan ha betydning for andre saker, understreker han.

LES:Vi må avskaffe vår tids slaveri

Misbrukt

Yasmin og hennes historie ble kjent gjennom en dokumentar på NRK i fjor. Der fortalte hun at moren døde i en flyktningleir i Jemen da Yasmin bare var 10 år gammel. En mannlig slektning lovet å hjelpe henne, men i stedet ble hun voldtatt og misbrukt. Senere fraktet han henne til Europa og solgte henne til andre menn.

Etter 15 år som tvangsprostituert kom Yasmin og hennes bakmann til Norge i 2009. Da greide Yasmin å rømme og komme seg til et krisesenter.

Bakmannen ble anmeldt til politiet, men saken ble henlagt. Derfor har Yasmin heller ikke noe formelt krav på beskyttelse i Norge som offer for menneskehandel.

En kropp full av arr og brennemerker vitner om en brutal fortid, og Yasmin har etter hvert utviklet en alvorlig form for dissosiasjon, opplyser leder for krisesenteret i Florø, Wenche Hovland, som har tatt seg av den somaliske kvinnen siden 2009.

Avvist

I 2010 søkte Yasmin om asyl i Norge, men søknaden ble avvist av UDI og UNE fordi hun allerede hadde fått opphold i Ungarn.

Yasmin og hennes hjelpere tok saken til tingretten, der hun fikk medhold i at søknaden hennes skulle realitetsbehandles. Men staten anket til lagmannsretten, som i fjor høst slo fast at det ikke er et brudd på EMK å sende Yasmin ut av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lagmannsretten påpeker også at Yasmin ga en annen forklaring i asylintervjuet i Ungarn. Der ble verken tvangsprostitusjonen eller bakmannen nevnt.

Men det betyr ikke nødvendigvis at Yasmin har løyet i Norge, understreker leder Mildrid Mikkelsen i ROSA, som tar seg av ofre for menneskehandel.

– Det skjer ofte at trafficking-ofre først gir en uriktig forklaring til politi eller myndigheter. Mange av dem er blitt fortalt hva de skal si av bakmennene sine, og da handler det ikke om menneskehandel, sier Mikkelsen til NTB.

Ifølge Yasmin var det bakmannen som hentet henne på mottaket i Ungarn og fraktet henne til Skandinavia og Norge.

LES:En seier i kampen mot slaveri

– En skam

Hovland reagerer sterkt på at norske myndigheter vil sende ut kvinnen.

– Dette er både ubegripelig og forferdelig. Yasmin er svært syk, både fysisk og psykisk. Skal hun ut av landet, blir det på båre, sier hun til NTB.

Ungarske myndigheter har allerede gjort det klart at de ikke har noe hjelp å tilby Yasmin. Hovland framholder det er stor fare for at Yasmin vil havne tilbake i prostitusjon dersom hun blir sendt tilbake og overlatt til seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun er i stor fare for å bli innhentet av bakmenn og sexslavehandel i en slik situasjon. Hun kan heller ikke overleve det, så syk som hun er. Slik vi ser det, vil hun dø om hun ikke bli tatt vare på.

– Denne saken er en skam. Norge har forpliktet seg til å bekjempe menneskehandel. Dersom vi mener noe med dette, sender vi ikke en sårbar og hjelpeløs kvinne rett tilbake til prostitusjonsmarkedet, sier Hovland. (©NTB)