ANTISEMITTISME: Parlamentsmedlem Eniko Kovacs Hegedus holder en tale til flere hundre høyreekstreme tilhengere under Den jødiske verdenskongressens årlige møte i Budapest. (Foto: Laszlo Balogh / Reuters / NTB scanpix)

Toppmøte om hatkriminalitet i Oslo

Hatkriminalitet mot minoriteter i Europa settes på dagsorden på en internasjonal konferanse i Oslo neste uke. - Europeiske myndigheter er veldig tamme, sier Amnesty.

- Det er viktig å drøfte forhold i vår egen bakgård og ikke bare påpeke problemer i andre deler av verden, sier «minoritetsambassadør» Harald Neple i Utenriksdepartementet (UD) om valget av tema på konferansen. Han håper konferansen kan komme med anbefalinger om hvordan høyreekstremisme og hatkriminalitet kan motvirkes.

Tunge internasjonale aktører møtes i regi av Minoritetsprosjektet i UD til konferanse om høyreekstremisme og hatkriminalitet i Europa med vektlegging på minoriteter under press.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skal åpne konferansen.

Utskjelling og drap

Konferansen kommer på et tidspunkt hat mot minoriteter blir stadig mer synlig i Europa. I helgen demonstrerte flere hundre ungarske høyreekstremister mot Den jødiske verdenskongressens årlige møte i Budapest. Ledende figurer i det antisemittiske Jobbik-partiet skjelte ut jøder og anklaget israelere for å ville kolonisere Ungarn ved å kjøpe opp eiendom.

Mandag begynte rettssaken mot Beate Zschäpe (38) og fire andre nynazister i München i Tyskland tiltalt for en rekke drap og grove forbrytelser, hovedsaklig rettet mot etniske tyrkere.

Det Mosaiske Trossamfund i Danmark rapporterte i fjor høst om økende hatkriminalitet mot danske jøder. De utsettes for stadig mer vold og sjikane. Bare i september i fjor registrerte de åtte antisemittiske episoder, ifølge Kristeligt Dagblad.

Heller ikke Norge skjærer klar av kritikken. I fjor høst måtte også Norge tåle kritikk fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). I rapporten kritiseres politiet for ikke å gjøre nok for å kartlegge og bekjempe hatkriminalitet i Norge.

Tamme

Politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty roser Utenriksdepartementet for initiativet som samler personer fra forskjellig bakgrunn.

- Hatkriminalitet må bekjempes politisk. Europeiske myndigheter er veldig, veldig tamme på dette området nå.

- Hva kan komme ut av en slik konferanse?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg håper det blir en tydelig enighet om at myndighetene har ansvar for å gripe inn og beskytte utsatte grupper. I Ungarn har antisemittismen økende oppslutning, men myndighetene er tilbakeholdne med å anholde dem så lenge de angriper jøder og romfolk. I Italia står myndighetspersoner i spissen for rasisme mot romfolk, sier Folkvord.

Religiøse minoriteter

Utenriksdepartementets minoritetsprosjekt har så langt hovedsaklig fokusert på religiøst forfulgte med en hovedvekt på Midtøsten.

- Hvorfor er ikke konferansen rettet spesifikt mot religiøse minoriteter?

- Det er et ønske fra departementet å sette fokus på utfordringer i Europa. Svarene man finner her kan man bringe videre ut i verden, sier Neple.

Konferanse

På konferansen i Oslo 14. og 15. mai deltar en rekke toneangivende aktører:

FNs spesialrapportør på trosfrihet Heiner Bielefeldt

FNs spesialrapportør på ytringsfrihet Frank La Rue

FNs uavhengige ekspert på minoritetsspørsmål Rita Izsak

Direktør Morten Kjærum i EUs Agency for Fundamental Rights

I tillegg deltar en rekke akademikere og ikke-statlige internasjonale organisasjoner.