Toppmøte om Boko Haram i Paris

Flere vestafrikanske ledere møtes lørdag i Paris for å diskutere hvordan de skal kjempe mot islamistgruppen Boko Haram.

Boko Haramhar bort­ført over 200 skole­jen­ter og truer med å de­sta­bi­li­se­re hele re­gio­nen.

Ni­ge­rias pre­si­dent Good­lu­ck Jo­nat­han og Frank­ri­kes pre­si­dent François Hol­lan­de møter der­for le­de­re fra Ni­ge­rias nabo­land Benin, Ka­me­run, Niger og Tsjad samt re­pre­sen­tan­ter fra EU og USA, for å ko­or­di­ne­re sam­ar­bei­det mot isla­mist­grup­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pre­si­dent Jo­nat­han skal opp­ford­res til å sam­ar­bei­de tet­te­re med nabo­lan­de­ne.

- Målet er å komme med en til­taks­plan denne hel­gen slik at lan­de­ne, med støt­te fra Ves­ten, skal stop­pe Boko Haram, som smug­ler våpen og be­ve­ger seg fritt i disse om­rå­de­ne, sier en tal­s­per­son for de frans­ke myn­dig­he­te­ne.

Frank­ri­ke et mål

Det pågår en in­ter­na­sjo­nal inn­sats for å finne de over 200 sav­ne­de jen­te­ne som ble bort­ført fra en skole i byen Chi­bok i del­sta­ten Borno 14. april.

Iføl­ge tal­s­per­sonen er Frank­ri­ke et mål for Boko Haram, og det er der­for lan­det in­volve­rer seg i kam­pen mot grup­pen. Frank­ri­ke har mer enn 4.000 sol­da­ter i om­rå­det mel­lom Mali og Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk, og lan­det har der­med stor in­ter­es­se av å hind­re at Boko Haram sprer seg og at sik­ker­hets­si­tua­sjo­nen i Ni­ge­ria blir for­ver­ret.

Frank­ri­ke opp­ford­rer Ni­ge­ria til å be Sik­ker­hets­rå­det om å sette Boko Haram på en av FNs sank­sjons­lis­ter sam­men med andre mi­li­tan­te grup­per som al-Qa­i­da.

Ka­me­run må med

Iføl­ge den frans­ke tal­s­per­sonen har det ikke vært noen dia­log mel­lom Ni­ge­ria og Ka­me­run fram til nå.

- Ka­me­run har ikke ak­sep­tert at det er et pro­blem før nå. Men nå er lan­det de­sta­bi­li­sert av Boko Haram i den nord­li­ge delen av lan­det og i vest av til­strøm­nin­gen av flykt­nin­ger fra Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk. Ka­me­run må snak­ke med Ni­ge­ria, sier han.

Boko Haram mis­ten­kes også for stå bak et an­grep på en ki­ne­sisk fab­rikk nord i Ka­me­run fre­dag kveld. Én per­son skal være drept og ti per­soner bort­ført.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTB