Tomb-stevne til hele Norge

Hele Norge fikk delta i årets Tomb-stevne, NRK-radio sendte gudstjenesten på direkten.

Søndag var det duket for det årlige Tomb-stevnet som har tradisjoner helt tilbake til 40-åra. I alt regner man med at 1200 mennesker var innom den kristne jordbruksskolen som ligger i naturskjønne omgivelser i Råde i Østfold. Det er Normisjon som driver den populære videregående skolen.

I år ble formiddagsgudstjenesten sendt på direkten gjennom NRK radio.
- Vi fikk en henvendelse fra NRK for snart to år siden hvor de spurte om de kunne få sende herfra direkte. Noe vi stilte oss positive til, sier informasjonsansvarlig ved Tomb, Kari-Mette Sundby til Magazinet.

Om lag 500 personer deltok i selve gudstjenesten som ble holdt utendørs.
- Vi var en stund bekymret for at været kunne ødelegge for gudstjenesten. Den endelige avgjørelsen om å holde den utendørs ble tatt søndag morgen, røper Sundby som kunne puste lettet ut etter sending.
- Regnet holdt seg unna!

Det var Nils-Tore Andersen som holdt prekenen som handlet om å være en god forvalter. Åshild Skiri Refsdal var hanket inn som solist og Tomb Kammerskor bidro med sang.

Utover dagen fortsatte det med seminar med Knut Grønvik og ettermiddagsmøtet ble holdt av Nepal-misjonær Kristin Bøhler.

Familiestevne

Stevneledelsen på Tomb legger stor vekt på at liten som stor skal finne seg til rette. I år var det lagt opp til egen jungelløype for barna i skogen rundt skolen. Her var det bueskyting, ansiktsmaling, jungelhuske og Tarzan-klatring.

Lærer Olav Barmen var hanket inn som grillmester.
- Nå er den snart klar, sier Barmen fornøyd i det han pensler inn et helt lam med grillolje.


Duften fra grillen kjennes helt ned til gudstjenesten som holdes på gressmatta noen meter lenger ned. Mat og drikke er en viktig del av et familiearrangement der deltakerne skal holdes engasjert hele dagen.

- Tradisjonen tro blir det også solgt rømmegrøt og lapskaus, forteller Kari-Mette Sundby (Bildet t.v).

- En naturperle

Tomb har en lang historie der storfolk og konger i gamle tider besøkte den store herregården på gjennomreise i Østfold. I 1939 ble den til en jordbruksskole, og nå en videregående skole. Blant rektorene ved den enverdige skolen var blant annet nå avdøde og tidligere statsminister Lars Korval (KrF).

Til den tidligere herregården hører også et omfattende parkanlegg.
Internatet er omkranset av en fantastisk landskapspark. Her kunne stevnedeltakerne slappe av på de store grønne plenene, sitte under de flere hundre år gamle trekronene eller gå tur på parkstiene og langs dammene. Av andre severdigheter på Tomb er en gedigen rosehage.

Bak årets stevne stod også NMS, Tibetmisjonen, Den Norske Israelmisjonen, Den Norske Kirke, Normisjon, Misjonsalliansen og Areopagos.

---------------------------------
Se flere bilder i Magazinet tirsdag.
---------------------------------

Raymond Haslien