Foto: Kyrre Lien / NTB SCANPIX

Tolv års fengsel for drap på bror

En 54 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til tolv års fengsel for å ha drept sin egen bror i fjor høst. FN-veteranen hevdet at drapet skjedde i nødverge, men ble ikke hørt av retten.

Den fire år yngre broren ble slått i hjel i sin egen leilighet natt til 9. september i fjor, samme dag som tiltalte fylte 54 år. Brødrene, som også var naboer, hadde vært sammen hele kvelden og drukket en betydelig mengde hjemmebrent da 54-åringen slo broren gjentatte ganger i hodet med et stolbein, formet som et balltre.

Seks slag

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo tingrett fant mannen skyldig etter tiltalen om forsettlig drap og mente en straff på tolv år er riktig. Det er ett år kortere enn aktors påstand. I tillegg må 54-åringen betale oppreisningserstatning på til sammen 600.000 kroner til offerets mor og to barn.

Det var 54-åringen selv som meldte fra om dødsfallet senere samme dag.

I avhør nektet mannen først for at det var han som hadde drept broren, men han erkjente like før rettssaken å ha slått ham. I retten hevdet han at han så en fremmed angripe, og at det var derfor han slo.

De medisinsk sakkyndige har slått fast at offeret ble slått med balltreet minst seks ganger.

Hevdet nødverge

I dommen refereres det blant annet til at 54-åringen er veteran fra den norske FN-styrken i Libanon hvor han etter en nærkamp med en palestinsk styrke var blitt påført varig psykisk skade.

Mannen sa også at han hadde sovnet i sofaen hos broren og våknet da han ble pirket borti med balltreet. Han skal da ha vært i villfarelse om hvor han var og sa at han var i krigstilstand fordi han hadde drømt at han var i Libanon. Derfor påberopte han seg nødverge under rettssaken.

Dette ble imidlertid avvist av rettssakkyndige som har undersøkt mannen.