Tok Norges første gull i Sotsji-Paralympics

Langrennsutøveren Mariann Vestbøstad Marthinsen tok i formiddag gull på sprinten. Tidligere har hun bronse fra sommer-paralympics!

Gullet er Norges første under de paralympiske vinterlekene i Sotsji. Det er også Vestbøstad Marthinsens første vinterparalympiske medalje, fra før hadde hun en femteplass fra Vancouver-Paralympics 2010 og en fjerdeplass på åpningsøvelsen 12 km i Sotsji som besteresultat.

Fitjarjenta har også sommerparalymisk medalje i svømming, hun tok bronse i Beijing-Paralympics 2008. 29-åringen er dermed medlem i den eksklusive klubben av norske funksjonshemmede idrettsutøvere som har tatt paralympisk medalje både sommer og vinter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En thriller

Mariann viste allerede ved å ha best tid i kvalifiseringen (prologen) at hun var i meget god sprintform. Hun vant også semifinaleheatet sitt, og hennes store ønske om å ta sin første vinterparalympiske medalje i Sotsji syntes før finalen mer realistisk enn noen gang.

Mariann fortalte dette til Dagen like etter målgang om gulløpet sitt:

- Jeg startet i en firergruppe som hadde 10 sekunder å ta inn på to foranstartende løpere (red.anm.: 10 sekunders bonus på grunn av større grad av funksjonshemming).

- Planen var å prøve å være i tet på denne firergruppeni løpet av den store motbakken. Det lyktes ganske bra, og på toppen hadde jeg til min overraskelse også fått kontakt med foran startende tyske Andrea Eskau (red.anm.: Marianns argeste konkurrent de siste sesongene).

- Oppløpet ble en thriller. Vi var tre jenter som lå side om side, 50 meter før mål var amerikanske Tatyana McFadden noen centimeter foran meg, men jeg lyktes med en siste kraftanstrengelse å passere henne omtrent på målstreken og vant med minst mulige margin, ett tidels sekund.

Stor takk til smørerne

Mariann leter etter ord for å beskrive hvor lykkelig hun er over denne gullmedaljen.

- Nå har jeg fått en fantastisk tilbakebetaling for tusenvis av treningstimer gjennom mange, mange år, sier hun og skynder seg å legge til:

- Jeg hadde fantastiske ski, smørerne har også del i denne gullmedaljen, ja, det er en medalje for hele teamet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gullmedaljen var godt timet: Onsdag kveld har den norske ambassadøren i Russland invitert til stor mottakelse for de norske paralympikerne og deres støtteapparater og for media-akkrediterte.

- Ja, det er kjekt å ha med en slik gave når man skal i selskap, sa den gledesstrålende gullmedaljøren til Dagen før hun måtte haste videre til alt som ventet henne.

Les også
Sammenligner Putin med HitlerJøder i UkrainaJøder i Ukraina
Les også
Biskop om Sotsji-OL: «En forbrytelse mot menneskeheten»