Togangriper (17) i Tyskland sa han var IS-soldat

Den afghanske gutten som gikk til angrep på togpassasjerer i Tyskland med kniv og øks, erklærte i en video at han var en IS-soldat, bekrefter tyske myndigheter.

Etterforskningen fortsetter, men bortsett fra tenåringens uttrykte sympatier finnes det ennå ingen konkrete bånd tilIS.

17-åringen som kom til Tyskland som enslig mindreårig flyktning i fjor, ble skutt og drept av politiet etter at han haddesåret fem mennesker i Würzburg i delstaten Bayern mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen etter publiserte IS-tilhengere en video av 17-åringen med en kniv i hånden.

– I Guds navn, jeg er en IS-soldat og jeg starter en hellig operasjon i Tyskland, sier gutten i videosnutten, som ble publisert av ekstremistgruppas uoffisielle talerørAmaq.

Autentisk

Gutten i videoen er Würzburg-angriperen, bekrefter en talsmann for Bayerns innenriksminister.

– Vi vet at videoen er autentisk, sier innenriksministerJoachim Herrmann selv til lokalt fjernsyn tirsdag kveld.

Et håndmalt IS-flagg ble også funnet da politiet gjennomsøkte 17-åringens rom.

Statsadvokat Erik Ohlenschlager sa på en pressekonferanse tirsdag at økseangrepet var islamistisk motivert. 17-åringen ville hevne seg på ikke-muslimer som hadde gjort hans trosfeller vondt, heter det.

Ohlenschlager påpeker at det ikke finnes noen bevis for at 17-åringen ble radikalisert før han kom til Tyskland som enslig flyktning i fjor sommer, påpeker Ohlenschlager.

Død venn

Tenåringen flyttet nylig inn hos en fosterfamilie utenfor Würzburg, og folk som kjente ham, beskriver ham som «vennlig og gjennomsnittlig», skriver DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men bare de siste par dagene forandret han seg, opplyser Lothar Köhler i det bayerske politiet. Han sier den utløsende faktoren kan ha vært at gutten i helgen siden fikk beskjed om at en nær venn i Afghanistan var død.

I dagene som fulgte, brukte 17-åringen telefonen mye, og etterforskerne skal nå finne ut hvem han kommuniserte med.

Afghaneren var verken kjent for politiet eller etterretningstjenestene. Tysklands justisminister Heiko Maas mener tenåringen handlet på egen hånd.

– Det er vanskelig å stanse dem som handler alene fordi de ikke har koordinert noe med andre, sa Maas.

Turister angrepet

Fire av de skadde er en familie fra Hongkong som var på ferie i Tyskland. De fire – en 62 år gammel far, hans 58 år gamle kone, deres 26 år gamle datter og hennes 30 år gamle kjæreste, ble alvorlig såret. Tilstanden var tirsdag kritisk for tre av dem, opplyser sykehuset i Würzburg. Parets 17 år gamle sønn slapp fysisk uskadd fra angrepet.

En femte person ble påført lette skader.

Da noen stanset toget med nødbrems, flyktet tenåringen. En spesialstyrke fra politiet som tilfeldigvis var i nærheten, fulgte etter. 17-åringen ble skutt og drept med minst fire skudd, opplyser politiet, som sier spesialstyrken handlet i nødverge og ikke hadde noe annet alternativ.

Enslig mindreårig flyktning

Han var en av 1,1 millioner flyktninger og migranter som kom til Tyskland i løpet av fjoråret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hele 90.000 enslige mindreårige søkte asyl iEU-landene i fjor. Over halvparten av dem kom fra Afghanistan.

Afghanske mindreårige som drar alene gjennom Europa, er en særlig utsatt gruppe, påpeker danskeRøde Kors.

– De aller fleste har voldsomme opplevelser fra flukten. Mange har flyktet over hals og hode, spesielt dem som kommer fra Afghanistan, der familien ofte har solgt alt de eide for å få sende den eldste sønnen av gårde, sier overlege Ebber Munch-Andersen i Røde Kors til Ritzau.