Et flyfoto viser bygninger nedsunket i vann i Bulacan-provinsen, nord for Manila, torsdag. To millioner filippinere trenger hjelp i kjølvannet av en kraftig flom som herjer hovedstaden Manila og områdene rundt.

To millioner filippinere trenger flom-hjelp

Minst 36 personer har mistet livet i flommen som herjer Filippinenes hovedstad Manila og områdene rundt. To millioner filippinere trenger hjelp.

Etter at det regnet like mye på to døgn som det vanligvis gjør på en hel måned, står 80 prosent av millionbyen Manila under vann. Store landbruksområder rundt metropolen er også oversvømt.

Enkelte steder står vannet mer enn 2 meter dypt.

36 personer er så langt omkommet i flommen, ifølge meldinger fra Filippinenes sivilforsvar, politi og lokale myndigheter. Minst fire personer er savnet.


Menneskeskapt


Analytikere mener det tragiske utfallet skylles menneskelig svikt mer enn en naturkatastrofe i seg selv.


- Det mangler en forståelse for langsiktig planlegging. Det er en ond sirkel hvor planleggingsetaten, politiet og lovverket ikke er godt synkronisert, sier byplanlegger Nathaniel Einseidel.



De fattigste områdene av Manila er hardest rammet av flommen, siden millioner av mennesker der har bygd hus langs flomutsatte elvebanker, kanaler og en stor innsjø.

Kanalsystemet i byen med 15 millioner innbyggere er dessuten heller dårlig, noe som gjør byen mer utsatt for flom.


To millioner

Einseidel mener landet har den tekniske ekspertisen og kan finne penger til å løse problemet, men at det ikke fins politisk vilje.

Filippinske myndigheter ba torsdag om frivillig hjelp til å levere mat, vann og andre nødvendige varer til to millioner mennesker som er rammet av flommen.

Torsdag var regnet noe lettere i Manila, men meteorologer har advart om at det kan komme mer regn senere i uken.

(NTB)