Fra en flyktningeleir i Niger. Foto: AFP / ISSOUF SANOGO / NTB Scanpix

To millioner barn under fem år dør hvert år i Afrika

Hvert år dør to millioner barn under fem år i Sentral- og Vest-Afrika. Det er en tredel av alle barnedødsfall i den aldersgruppen i hele verden.

Det har vært framgang i kampen mot barnedødelighet, men antallet barn som dør hvert år, synker likevel ikke på grunn av en voldsom befolkningsøkning, sier Manuel Fontaine, som er regiondirektør for UNICEF.

Dødelighet på vei ned

– Ting går bedre, og barnedødeligheten er på vei nedover, sier Fontaine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På grunn av den store befolkningsøkningen forblir likevel tallet på barn under fem år som dør av sykdommer som kunne vært forhindret, uforandret på 2 millioner.

Det vil si at 30 prosent av barnedødsfallene under fem år skjer i Sentral- og Vest-Afrika, selv om bare 10 prosent av barn i den aldersgruppen bor i regionen.

For å understreke hvor sterk befolkningsøkningen er i regionen, peker Fontaine på Nigeria, som i dag har 170 millioner innbyggere.

Befolkningen i Nigeria ventes å nå 450 millioner i 2050 og nærmere én milliard i 2100. Går det slik, vil Nigeria være den tredje mest folkerike landet i verden.

Hver annen fødsel i Afrika

Ifølge prognosene vil en av tre fødsler finne sted i Afrika innen 2050, og en av to innen 2100.

UNICEF-direktøren sier at det blir umulig for Sentral- og Vest-Afrika å utnytte fordelene ved en demografisk vekst på samme måte som i Asia, som oppnådde sterk vekst takket være en enorm arbeidsstyrke.

Kvinner i Afrika vil derimot fortsette å få flere og flere barn i en befolkning som fra før av er svært ung. Det undergraver enhver økonomisk fordel, sier Fontaine.

Han opplyser at Ghana og Senegal, som er stabile demokratier, har holdt befolkningsøkningen under kontroll, i motsetning til vanskeligstilte land som Kongo, Niger, Sierra Leone og Den sentralafrikanske republikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Løsningen er bedre utdanning i helse og familieplanlegging, særlig for jenter, ifølge UNICEFS regiondirektør.