Mange tusen mennesker demonstrerte søndag med tente fakler mot den pro-serbiske blokken som kan få regjeringsoppdraget etter valgseieren i Montenegro for en uke siden. Foto: Risto Bozovic, AP, NTB scanpix

Titusenvis demonstrerte i Montenegro

Mange tusen mennesker demonstrerte søndag mot den pro-serbiske blokken som kan få regjeringsoppdraget etter valgseieren i Montenegro for en uke siden.

Opposisjonspartiene vant 41 av 81 seter i parlamentet i valget på ny nasjonalforsamling i Montenegro 30. august. De tre partiene ønsker å danne en «ekspertregjering», og president Milo Djukanovics parti DPS vil dermed miste regjeringsmakten for første gang siden 90-tallet.

Partiet Prorussisk demokratisk front (DF) har det sterkeste mandatet med 27 seter. Det er et stort sprik politisk mellom de tre opposisjonskoalisjonene, fra konservative og nasjonalistiske pro-serbiske partier til en liberal gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opposisjonen anklager Djukanovic for korrupsjon og for å angripe de som er kritiske til den sittende regjeringen.

Djukanovic ledet landet gjennom prosessen som gjorde Montenegro uavhengig fra Serbia i 2006 og har knyttet seg tettere til vestlige land.

Djukanovic selv har anklaget opposisjonen for å jobbe for serbisk og russisk innflytelse i Montenegro.

Det er ikke klart hvem som organiserte demonstrasjonene søndag. De fleste av talerne omtalte seg som patrioter. Den uavhengige avisen Vijesti identifiserte flere framstående politikere fra Djukanovics parti DPS blant demonstrantene.

(©NTB)