Tilbyr «screening» av kristne ledere

Institutt for sjelesorg ved Modum Bad har i år hatt mellom 20 og 30 samtaler om egnethet blant ansatte i Kristen-Norge.

– Veldig bra

Dagen skrev sist uke om pastorInger Hølland Kittilsen, som hadde gjennomført en slik «screening» før hun gikk inn i sin tjeneste iMisjonskirken Stavanger.

– Jeg håper at flest mulig vil bruke dette tilbudet, for jeg opplevde det som veldig bra, sa Kittilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvilken konkret betydning har denne testen hatt for deg som pastor?

– Jeg føler at jeg er blitt mer kjent med meg selv, og jeg er bedre utrustet til å prøve meg selv hvis det skulle oppstå en spesiell situasjon eller konflikt. Det er også nyttig å bli kjent med sine mer vanskelige sider og å kunne jobbe med dem, svarte Inger Hølland Kittilsen.

Hun arbeider i dag som barne-, familie- og eldrepastor iMisjonskirken Norge (tidligere Misjonsforbundet).

Forebygge problemer

Gunnar Fagerli ønsker ikke å gå ut med hvilke misjonsorganisasjoner og frikirkesamfunn som har bedt om slike samtaler om egnethet for sine ansatte.

– Tilbudet gjelder alle de som er med i vår Ressurs- og beredskapsordning (ROB), og dette er et tverrsnitt av Kristen-Norge. Flere mente at vi satt på verdifull kompetanse til å hjelpe når ting går i stykker og ødelegges. De sa at vi burde bruke dette til å forebygge problemer blant deres ansatte, forteller faglederen.

Han legger til at disse samtalene tilbys i dag også personer som skal arbeide i Norge.

Sårbart miljø

Gunnar Fagerli peker på at mennesker som blir sendt til utlandet i ulike oppdrag kan oppleve at situasjonen blir vanskelig.

– Poenget er å forsøke å forebygge personlige belastninger og lidelser. En medarbeider som strever, vil også kunne gjøre situasjonen krevende for andre medarbeidere eller et fellesskap. Konflikter og spenninger kan oppstå, for det er ofte små og sårbare fellesskap, sier Fagerli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger til at misjons- og bistandsorganisasjoner opplever også at det er et økonomisk spørsmål hvis noen må avbryte sitt opphold ute på feltet tidligere enn planlagt.

– Derfor er det god personalomsorg å ta en «screening» av sine medarbeidere før de drar ut på ulike oppdrag, mener Fagerli.

Utsetter utreise

– Er det noen som er blitt frarådet å gå inn i konkrete oppgave etter en slik samtale med dere om egnethet?

– Vi tar ikke beslutninger om grønt eller rødt lys for den enkelte kandidat. Det gjør arbeidsgivere etter en helhetsvurdering hvor rapporten fra oss også inngår. Vi får i samtalen fram aktuelle tema til en videre dialog med den enkelte arbeidsgiver. Noen har utsatt sine utreiser for å finne løsninger på det som kan være en utfordring. Så har folk reist ut litt senere enn planlagt, og ting har fungert veldig fint, svarer Gunnar Fagerli.

Fordel

Han legger til at det er en stor fordel at «screeningen» foretas av en instans som Institutt for sjelesorg, som står utenfor selve arbeidsforholdet eller menighetssammenhengen til den enkelte kandidat.

– Jeg tenker at disse samtalene kan være en hjelp til veien videre uansett hvilket resultat det blir, sier Gunnar Fagerli.