Tilbyr gravide hjemmeabort

Organisasjonen Menneskeverd advarer sterkt mot hjemmeaborter ved hjelp av abortpillen. Laila Dåvøy (KrF) reagerer også sterkt på abortilbudet.

Norske sykehus tilbyr nå gravide kvinner å abortere hjemme. De får en abortpille på sykehuset, drar hjem noen dager, og kommer tilbake til sykehuset for å utføre aborten. Men aborten kan også skje hjemme. Den såkalte abortpillen er en fransk oppfinnelse. Den første pillen ble lansert i 1995 under betegnelsen RU-486.

? Jeg tror dette er veien å gå, hvis pasientene selv ønsker det, sier leder i Norsk Gynekologisk Forening, overlege Rolf Kirschner ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Generalsekretær Hildegunn Bomnes i Stiftelsen Amathea, som gir råd til uplanlagt gravide, støtter Kirschners vurdering.

? Kvinner føder jo hjemme, og det går bra, sier hun til Dagbladet.

Blør i hjel

Men i ett tilfelle holdt en kvinne fra Vestfold på å blø i hjel, etter å ha fått en abortpille på sitt lokale sykehus. Hun ble funnet livløs hjemme på badet av sine egne barn.

? Det er galskap å la unge jenter abortere alene hjemme. Selv med min erfaring fra flere barnefødsler skjønte jeg ikke at noe var galt, fortalte kvinnen i et intervju med VG.

Jordmor og generalsekretær Liv Kjersti Skjeggestad i Foreningen Menneskeverd, reagerer sterkt på sykehusenes hjemmetilbud.

? Pillene har vært kritisert internasjonalt fordi det er dokumentert at kvinner har blødd i hjel, påpeker Skjeggestad.

Psykiske problemer

KrFs stortingsrepresentant og tidligere leder for Norsk Sykepleierforbund, Laila Dåvøy, reagerer også sterkt på abortilbudet fra sykehus som Ullevål universitetssykehus, Førde sentralsjukehus og Kvinneklinikken i Bergen.

? Under en abort bør profesjonelle folk være tilstede. Mange kvinner får store psykiske problemer like etterpå, sier Dåvøy til VG.

Mz