Til kamp mot «den rødgrønne staten»

Høyre-leder Erna Solberg vil gjerne ha byråkrater, men ikke hvis de er rødgrønne.

- Høyre vil aldri være mot­stan­der av stat­lig sty­ring, eller av for­valt­nin­gen. Sna­re­re tvert imot har et kom­pe­tent, fag­lig sterkt by­rå­kra­ti all­tid vært vik­tig for Høyre, sa Erna Sol­berg da hun talte til sen­tral­sty­ret man­dag.

22.000 flere ansatte i staten på seks år

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så gikk hun kraf­tig til an­grep på det hun mener er en be­ty­de­lig og helt unød­ven­dig opp­byg­ging av det of­fent­li­ge by­rå­kra­ti­et under den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen.

Veks­ten i an­tall an­sat­te i stat­li­ge in­sti­tu­sjo­ner har vært tre gan­ger så høy som i of­fent­lig tje­neste­yting, iføl­ge Høy­re-le­de­rens tall for årene fra 2009 til 2012.

Mens an­sat­te for ek­sem­pel i po­li­ti­et og ved uni­ver­si­te­te­ne har økt med 4,5 pro­sent i denne pe­rio­den, har an­sat­te i de­par­te­men­ter og di­rek­to­ra­ter økt med 13 pro­sent. I det Sol­berg kalte «den rødgrøn­ne sta­ten» kas­ter man dess­uten bort store res­sur­ser på «å telle virke­mid­ler, ikke re­sul­ta­ter».

- Dette sier meg bare en ting. Vi er nødt til å gjøre ting an­ner­le­des, kon­klu­der­te hun.

Vil snu

Sol­berg vil ha flere of­fent­lig an­sat­te, men ho­ved­de­len av dem skal an­set­tes på tje­neste­si­den. Og hun vil fort­satt telle og måle ef­fek­ti­vi­tet, men de som tel­ler og måler skal telle og måle noe annet enn i dag: I hvor stor grad man når mål, men ikke hvor­dan man når dem.

Høy­re-le­de­ren kla­rer ikke helt å svare på hvor mange færre ad­mi­ni­stre­ren­de by­rå­kra­ter lan­det får hvis hun blir stats­mi­nis­ter - eller om det blir flere av dem også under henne.

I Høy­res nye hand­lings­re­gel for by­rå­kra­ti­et, som Sol­berg lan­ser­te man­dag, heter det at «veks­ten i tje­neste­yting skal være be­ty­de­lig stør­re enn veks­ten i by­rå­kra­ti­et».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det skul­le tilsi at det også på ad­mi­ni­stra­sjon vil være vekst under Sol­berg, bare ikke like stor vekst som i tje­neste­yting.

- Det er vel­dig vans­ke­lig for oss å være sikre på dette nå, men over tid er det vår am­bi­sjon å få til en snu­ope­ra­sjon, sa Sol­berg da hun snak­ket med pres­sen etter talen.

Uak­sep­ta­bel inn­gri­pen

- Sum­men av vår po­li­tikk og ret­nin­gen den in­ne­bæ­rer er vik­ti­ge­re enn tall­fes­ting nå, sier hun.

Høyre vil også inn­skren­ke mu­lig­he­ten stat­li­ge in­stan­ser har til å gi inn­si­gel­ser på små og store lo­ka­le ut­byg­gings­pro­sjek­ter, der fyl­kes­men­ne­ne er spe­si­elt ak­ti­ve, iføl­ge Sol­berg.

Det var for ek­sem­pel «en uak­sep­ta­bel inn­gri­pen i folks liv» da fyl­kes­man­nen i Finn­mark vend­te tom­me­len ned for å bygge utedo i til­knyt­ning til en hytte i et verne­om­rå­de i Por­san­ger.

I kom­bi­na­sjon med en stor­stilt kom­mune­re­form, som skal gi færre og ster­ke­re kom­mu­ner, vil Høy­res po­li­tikk føre til mind­re behov for of­fent­li­ge an­sat­te på ad­mi­ni­stra­tivt nivå, kon­klu­de­rer Sol­berg.

Hun med­gir imid­ler­tid at det er vans­ke­lig å si noe kon­kret i dag, om hvor­dan Høy­res re­for­mer vil på­vir­ke stør­rel­sen på of­fent­lig sek­tor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Olje og EØS splitter demRødgrønt samarbeid
Les også
Dette mener Høyre
Les også
Dette mener Fremskrittspartiet (Frp)
Les også
Dette mener Kristent Samlingsparti (KSp)
Les også
Dette mener De Kristne (DK)
Les også
Dette mener Kristelig Folkeparti (KrF)
Les også
Dette mener SV
Les også
Dette mener Senterpartiet
Les også
Dette mener Arbeiderpartiet