DÅRLIG TID: Opposisjonsleder Yair Lapid forsøker å få på plass en regjering før fristen utløper onsdag kveld.

Tidsfristen for å danne regjering i Israel nærmer seg

Ennå har ikke den israelske opposisjonslederen Yair Lapid lagt fram noe utkast over mulige statsråder.

Fristen går ut klokken 23.59 lokal tid (klokken 22.59 norsk tid) onsdag kveld. Innen den tid må Lapid forsøke å snekre sammen en regjering som kan avløse tolv års styre under landets lengstsittende statsminister, Benjamin Netanyahu.

Lapid har blant annet bakgrunn som programleder fra fjernsyn. Han er en sekulær sentrumspolitiker som har fått i oppdrag av president Reuven Rivlin å lage ny regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søndag sikret Lapid seg viktig støtte fra den religiøse nasjonalisten Naftali Bennett.

– Koalisjonsforhandlerne har sittet våkne hele natten og gjort fremskritt i arbeidet med å danne en koalisjonsregjering, sa en talsmann for Bennett onsdag.

For å sikre seg støtte fra flertallet i den 120 seter store nasjonalforsamlingen Knesset, må Lapid og Bennett ha andre partier både på høyre og venstre fløy på sin side, og de må trolig også ha drahjelp fra israelsk-arabere i forsamlingen.

Det kan resultere i en regjering preget av store ideologiske forskjeller i saker som jødiske bosetninger på Vestbredden og religionens rolle i politikken.

Maktdeling

Lapid leder partiet Yesh Atid, som han grunnla selv i 2012. Han fikk oppdraget av Rivlin etter at Netanyahu nok en gang ikke klarte å sette sammen en koalisjonsregjering etter valget i mars, det fjerde valget på under to år.

Lapids støtte fra Bennett, en mangemillionær som leder partiet Yamina på høyrefløyen, innebærer angivelig et maktdelingsprinsipp der Bennett får være statsminister i den første halvdelen av regjeringsperioden, mens Lapid overtar statsministervervet i andre halvdel.

Tirsdag kveld opplyste en kilde nær samtalene til AFP at forhandlere meislet ut en avtale som skal være klar så fort som mulig.

Lapid og hans parti forhandler også med venstreorienterte Meretz, det israelske arbeiderpartiet og Avigdor Liebermans nasjonalistparti Yisrael Beiteinu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Onsdag formiddag hadde ennå ikke noe utkast blitt lagt fram.

Netanyahu-advarsel

Sittende statsminister Benjamin Netanyahu, som er tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd i tre separate saker og som nekter for å ha gjort noe galt, hevder anklagene er politisk motiverte. Søndag advarte han om at en regjering med innflytelse fra venstrefløyen setter staten Israel i fare.

Netanyahus parti Likud så tirsdag ut til å prøve å få innsatsen for å danne ny samlingsregjering til å spore av, ved å utfordre Bennetts rett til å bli statsminister. Likud argumenterte med at det er Lapid som har fått oppdraget med å danne regjering.

Men klagen fra Likud ble avvist av Rivlins juridiske rådgiver.

Hvis Netanyahu mister makten, får han ikke anledning til å fremme forsøket på å endre lovverket slik at han kan få immunitet.

I den siste tiden kan Netanyahu vise til historiske normaliseringsavtaler med fire arabiske land, og han har frontet landets vaksinasjonskampanje mot koronaviruset, den mest vellykkede i verden.

Israelske arabere

Lapid må sikre seg avtaler med sju partier for å sette sammen en samlingsregjering etter Netanyahu. Medlemmene i de sju partiene må deretter stemme i Knesset for å bekrefte den nye samlingsregjeringen.

Selv hvis alle de sju partiene skriver under på avtalen, trenger Lapid støtte fra ytterligere fire folkevalgte. Lapid håper derfor på støtte fra partier som representerer palestinske israelske statsborgere, også kalt israelske arabere. Deres partier har ennå ikke kommet med noen kunngjøringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mansour Abbas, som leder det islamske konservative partiet Raam og som har fire seter i Knesset, har på generelt grunnlag sagt at han er åpen for enhver ordning som kan bedre levevilkårene for Israels 20 prosent store arabiske minoritet.

Tirsdag sa Abbas at forhandlingene så ut til å bevege seg i riktig retning.

Hvis Lapids forsøk ikke lykkes innen fristen onsdag kveld, risikerer Israel å måtte holde sitt femte valg på rundt to år.

(©NTB)