Tidligere Yara-sjef frikjent for korrupsjon

Tidligere Yara-direktør Thorleif Enger er i Borgarting lagmannsrett frikjent for korrupsjon, men juryen mener den tidligere juridiske direktøren Kendrick Wallace er skyldig.

De to andre som også sitter tiltalt i korrupsjonssaken, tidligere konserndirektør Tor Holba og tidigere direktør for Yaras vekststrategi, Daniel Clauw, er begge frikjent av juryen i lagmannsretten, melder bådeAftenposten ogDN som var til stede i retten da kjennelsen ble lest opp fredag formiddag.

Korrupsjonen de fire har stått tiltalt for, har gått ut på at Yara skal ha utbetalt bestikkelser til sønner av høytstående tjenestemenn i Libya og i India.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at juryens kjennelse var lest, trakk fagdommerne seg tilbake i 15 minutter for å vurdere om dommen skulle settes til side. Fagdommerne hadde derimot ingen innsigelser mot juryens konklusjon som dermed blir stående.

Tre års fengsel

– Nå har lagretten trukket sine konklusjoner, og de er delvis annerledes enn det tingretten gjorde, og det respekterer vi selvsagt, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til Aftenposten.

Yara-saken ble omtalt som Norges mest alvorlige korrupsjonssak noensinne da rettssaken gikk for Oslo tingrett. I tingretten ble Enger, samt tidligere juridisk direktør Wallace og tidligere konserndirektør Holba, dømt for begge forholdene om korrupsjon i Libya og India. Daniel Clauw ble dømt for India-forholdet, men frikjent i Libya-saken.

Enger fikk strengest straff med tre års fengsel, mens de tre medtiltalte fikk mellom to og to og et halvt års fengsel. Alle de fire anket.

Nå har juryen i lagmannsretten endelig avgjort skyldspørsmålet. Høyesterett må eventuelt slå fast at det er skjedd en saksbehandlingsfeil og beordre ny behandling i lagmannsretten.

Var pensjonert

Behandlingen i Borgarting lagmannsrett startet slutten av august. De fire tiltalte nektet nok en gang straffskyld.

I januar 2014 vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Thorleif Enger var administrerende direktør for gjødsels- og kjemikalieselskapet Yara fra 2004 til 2008. Han satt også som toppsjef i en årrekke i Hydro Agri, forløperen til Yara. Han hadde gått av med pensjon da han i 2012 ble pågrepet, siktet av Økokrim for grov korrupsjon. (©NTB)