Tidligere svensk imam smugler våpen til Syria

En tid­li­ge­re svensk imam som var til­knyt­tet en moské i Sve­ri­ge, har smug­let store meng­der våpen til sy­ris­ke opp­rø­re­re.

Å smug­le våpen til Syria er brudd på den svens­ke loven om krigs­ma­te­ri­ell og kan straf­fes med feng­sel i inn­til fire år.

Men Nazir Hakim, leder av or­ga­ni­sa­sjo­nen som den tid­li­ge­re ima­men har vært aktiv i, hev­der at det ikke drei­er seg om smug­ling fordi våp­ne­ne er kjøpt inne i Syria, rap­por­te­rerSve­ri­ges Radio (SR). Han sier der­imot at grup­pen hans har frak­tet melk fra Libya til Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge SR har smug­lin­gen på­gått i halv­an­net år. Man­nen, som SR navn­gir som Ha­yt­ham Rahmeh, har selv sy­risk bak­grunn og har hele tiden vært åpen om at han er aktiv i ar­bei­det for å skaf­fe opp­rø­rer­ne våpen. SR rap­por­te­rer at han er en av ho­ved­per­sone­ne i den sy­ris­ke op­po­si­sjo­nens vå­pen­an­skaf­fel­ser.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen som står for vå­pen­an­skaf­fel­se­ne, kal­ler seg Com­mis­sion for Ci­vi­li­ans Pro­tec­tion. Våpen er først og fremst an­skaf­fet i Libya, men den tid­li­ge­re ima­men skal også ha skaf­fet våpen i blant annet Bos­nia-Her­cego­vi­na, iføl­ge Sve­ri­ges Radio. Der­fra frak­tes våp­ne­ne via Tyr­kia til Syria. (©NTB)