Tidligere SOS Rasisme-leder dømt til fengsel for medlemsjuks

Tidligere leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, og sju andre tidligere ledere og ansatte i organisasjonen er dømt til fengsel for omfattende medlemsjuks. Aktor sier han håper Frivillighets-Norge merker seg dommen.

Larsen ble i Haugaland tingrett onsdag dømt til to års fengsel, hvorav et og et halvt år betinget, for medlemsjuks og svindel med studiestøtte i SOS Rasisme i perioden fra 2008 til 2011. Han må også betale erstatning til Nav på 387.000 kroner og tåle en inndragning på 560.000 kroner til fordel for SOS Rasisme.

Sju andre tidligere ansatte og tidligere ledere i organisasjonen ble dømt til betingede fengselsstraffer fra mellom ett år og seks måneder til 75 dagers betinget fengsel. Kun to av de sju fikk deler av sin fengselsstraff gjort ubetinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi konstaterer at retten i stor grad har fulgt påtalemyndighetens påstand om at det her har foreligget omfattende medlemsjuks, kursjuks og juks med trygdeordninger, sier aktor Hallvard Gardshol Bjørndal til NTB.

– Undergravende

Bjørndal sier han håper Frivillighets-Norge merker seg dommen.

– Jeg håper vi har fått belyst og understreket ansvaret man har når man søker og mottar støtte av offentlige midler, sier han.

Han kaller saken alvorlig og svært spesiell.

– Det er forelagt påstand om juks og bedragerier av offentlige midler i millionklassen, og det foreligger en sivilrettslig dom i bunn for disse påstandene. Slikt misbruk av offentlige midler er med på å undergrave legitimiteten til støtteordningene til det frivillige organisasjonslivet i Norge, og disse ordningene er svært viktig for Frivillighets-Norge, understreker han.

Vurderer anke

For alle de tiltalte la retten seg på et betydelig lavere straffenivå enn hva påtalemyndigheten ba om. Retten frifant også alle de tiltalte på flere av postene i tiltalen. Bjørndal sier det for tidlig å si om det blir aktuelt å anke dommen fra påtalemyndighetens side.

Kjell Gunnar Larsens advokat, John Christian Elden sier det viktigste for hans klient er at retten slår fast at han ikke har hatt noen personlig vinning i saken.

– Vi vil se videre på de rettslige sidene av dommen opp mot en anke, sier Elden til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

340 siders dom

Elden sier han er fornøyd med at dommen kritiserer politiets etterforskning og at totalrammen for Larsen i løpet av saken ble redusert fra bedrageri på 17,6 millioner kroner til totalt 2,8 millioner kroner i bedrageri og 2 millioner kroner i forsøk på bedrageri.

Underveis i rettssaken reduserte påtalemyndigheten flere av postene i tiltalen vesentlig. Flere av tiltalepostene ble også frafalt.

Selve organisasjonen ble etter sivile søksmål i 2011 og 2012 dømt for medlemsjuks og til å tilbakebetale 16 millioner kroner, og gikk konkurs. Politiet valgte da å etterforske tidligere ledere og ansatte.

Elden sier det er gledelig at retten slo fast at organisasjonen faktisk hadde et tjuetalls tusen reelle medlemmer. Tidligere har det vært fremholdt at organisasjonen kun hadde rundt 5.000 medlemmer, mens de innrapporterte et langt høyere antall.

– Slik sett skulle den ikke vært nedlagt og slått konkurs fra statens og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoners (LNU) side, mener forsvareren.

Dommen på hele 340 sider omtales som en av norgeshistoriens aller lengste, og retten brukte hele fem måneder på å komme fram til den.