Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Tid og tillit tapt i asylsaken

Regjeringen har både tapt tid og tillit i asylpolitikken, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Under et debattmøte med finansminister Siv Jensen (Frp) fredag, i regi av tankesmia Agenda, ga han regjeringens håndtering av de varslede asylinnstrammingene det glatte lag.

Regjeringen har kommet på kant med både sine egne samarbeidspartier og opposisjonen, mener Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå taper vi tid fordi tilliten er svekket. Det politiske klimaet for å være på lag, er svekket. Ord betyr noe, sa Støre og siktet til den omstridte retorikken til innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Sendrektig

Støre kritiserer også regjeringen for ikke å ha gjennomført innstrammingstiltakene som ligger i asylavtalen som ble inngått i 2013 med samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre.

– Disse tiltakene har regjeringen sendt på høring, men ikke gjort noe med, sier Støre til NTB.

En del av disse forslagene er blant pakken på 40 innstrammingstiltak som ble sendt ut på høring etter jul, ifølge Ap-lederen.

– Disse kunne altså vært gjennomført tidligere, konstaterer Støre.

– Usaklig

Siv Jensen fikk litt problemer med å svare da dette spørsmålet kom opp i debatten. Men overfor NTB avviser Frp-lederen Støres beskyldninger. Jensen mener Støres kritikk er usaklig.

– Vi har fulgt målrettet opp asylavtalen med KrF og Venstre og gjennomført store endringer i asyl- og innvandringspolitikken, sier hun og peker på at flyktningkrisen i Europa oppsto etter asylavtalen.

– Nå har vi i tillegg til det varslet at det er behov for å gjøre ytterligere endringer, innstramminger og ikke minst kostnadsregulerende tiltak, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men onsdag sa Venstre bastant nei til innstrammingspakken fra Listhaug som kom som et resultat av asylforliket i november i fjor. Statsminister Erna Solberg (H) gjorde det torsdag kveld klart at regjeringen likevel går videre med forslagene og ønsker dialog med forlikspartnerne i Stortinget.

– Men nå må de først rette opp forholdet til Venstre. Det vil ta ekstra tid, sier Støre.

Vingling

Ifølge Aftenposten har Høyre og Frp lagt opp en strategi for å stemple Støre som en tåkefyrste og Ap som et vingleparti fram mot valget neste år. Nå slår Støre kraftig tilbake og hevder at det er regjeringspartiene som har snudd 180 grader.

– Siden jul har de fremstilt alle spørsmål og faglige innvendinger til innstramningsforslagene som vingling og en trussel mot våre grenser og vår velferd. Nå sier de at det gikk for fort i utarbeidelsen av høringsforslagene, at de må gå gjennom høringene og så komme tilbake med hva de vil legge fram for Stortinget. Det er helt nye toner, sier Støre til NTB.

– Forhandling av krevende spørsmål krever tillit, kontakt og kommunikasjon. Det vi har sett siden nyttår, er det motsatte, mener Ap-lederen.

– Dette er en fortsettelse av Frps dobbeltkommunikasjon. De sitter i en regjering som skal ha ting gjennom i Stortinget. Det krever flertall. Men samtidig driver de en kommunikasjon for Frp på utsiden, med bruk av ord og stempling av andre for sitt interne forbruk. Det mener jeg er uansvarlig, sier Støre.

Les også:

Les også
NATO varsler aksjon mot menneskesmuglere i Egeerhavet
Les også
Listhaug hylles av sine egne
Les også
Klare svar fra Norme
Les også
– Listhaug gjør arbeidet vårt vanskelig
Les også
Listhaug avviser forslag fra Tybring-Gjedde