Ti års fengsel for majestetsfornærmelse

EU kri­ti­se­rer Thai­land etter at en re­dak­tør er dømt til ti års feng­sel for ma­jes­tets­for­nær­mel­se.

So­myot Pruek­sakasemsuk er re­dak­tør for tids­skrif­tet De un­der­tryk­tes stem­me, som har mar­kert seg som en sterk støtte­spil­ler for Thai­lands tid­li­ge­re stats­mi­nis­ter Thak­sin Shi­na­wa­tra.

Ar­tik­le­ne han er dømt for sto på trykk i 2010 og var iføl­ge dom­sto­len et klart brudd på loven mot å dis­ku­te­re mo­nar­ki­ets rolle i lan­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Den an­kla­ge­de er en jour­na­list som hadde plikt til å sjek­ke fakta i disse ar­tik­le­ne før de ble pub­li­sert. Han viss­te at inn­hol­det sver­tet mo­nar­ki­et, men til­lot at de ble pub­li­sert li­ke­vel, heter det i dom­men.

Un­der­gra­ver

EU er blant dem som pro­te­ste­rer mot dom­men.

- Denne dom­men er en al­vor­lig un­der­gra­ving av yt­rings- og presse­fri­he­ten. Den på­vir­ker bil­det av Thai­land som et fritt og de­mo­kra­tisk sam­funn, heter det i en ut­ta­lel­se fra EUs de­le­ga­sjon i Bang­kok.

Men­neske­ret­tig­hets­grup­per har lenge kri­ti­sert Thai­lands dra­ko­nis­ke lover mot ma­jes­tets­for­nær­mel­se og hev­der at de i prak­sis be­nyt­tes av lan­dets mek­ti­ge elite for å tvin­ge op­po­si­sjo­nen til taus­het.

Tvin­ges til taus­het

Thai­lands stats­mi­nis­ter Yinglu­ck Shi­na­wa­tra, som er søs­ter av Thak­sin Shi­na­wa­tra, lovet under valg­kam­pen i 2011 å endre loven om ma­jes­tets­for­nær­mel­se.

Etter at hun kom til mak­ten har hun gått til­ba­ke på dette løf­tet, noe som har ført til split­tel­se blant hen­nes tid­li­ge­re til­hen­ge­re.

- Loven om data­kri­mi­na­li­tet fra 2007 tvin­ger ef­fek­tivt alle de som øns­ker å ytre seg til taus­het. 75 pro­sent av nett­si­de­ne som er stengt siden den tråd­te i kraft, har blitt stengt med den be­grun­nel­se at de inn­hold mo­nar­ki-kri­tisk inn­hold, sier Sa­watree Suks­ri ved Tham­mas­art-uni­ver­si­te­tet i Bang­kok.

(NTB)